Vijfde editie van prijs voor beste profielwerkstukken van Nederland

KNAW beloont jong toptalent met KNAW Onderwijsprijs

30 mei 2013

De KNAW reikt op dinsdagmiddag 11 juni de KNAW Onderwijsprijs uit aan de leerlingen, docenten en scholen die de twaalf beste profielwerkstukken van Nederland leverden. De winnende werkstukken blinken uit in eigen onderzoek, originaliteit en kwaliteit. Actuele onderwerpen als crowdsourcing, duurzaamheid in de visserij, open source en oorlogsjournalistiek komen aan bod. Het is dit jaar de vijfde keer dat de KNAW Onderwijsprijs wordt overhandigd.In Hoe laat komt mijn tram? hebben de vwo-leerlingen met open source en open data zelf software ontwikkeld voor de verbetering van elektronische informatieborden bij tramhaltes. Ook Garnalen zonder luchtje over verduurzaming van de garnalenvisserij en Power of the crowd over het gebruik van crowdsourcing in het bedrijfsleven bieden nieuwe inzichten in populaire thema’s. Gewaagd is Journalistiek of 'hoernalistiek'?, een werkstuk dat de vorm van oorlogsjournalistiek in Uruzgan aan de kaak stelt.

De jury roemt het hoge niveau en de originaliteit van de winnende profielwerkstukken, zoals de profielwerkstukken over de eerste indruk bij sollicitaties, de marktwerking in de Nederlandse gezondheidszorg en de genocide in Bosnië-Herzegovina. Een praktische toepassing kreeg het werkstuk over de nauwkeurigheid van het startpistool bij het schaatsen, waarin het de auteur zelfs gelukt is om een beter startpistool te ontwerpen. 

Bijzondere prijswinnaars

In de vijfjarige geschiedenis van de KNAW Onderwijsprijs wint nu voor het eerst een school voor de derde keer achter elkaar de KNAW Onderwijsprijs: het Willem Lodewijk Gymnasium uit Groningen. Het Vechtstede College uit Weesp en het Hermann Wesselink College uit Amstelveen krijgen voor de tweede keer de prijs. Het Hermann Wesselink College heeft dit jaar zelfs twee winnende werkstukken. Noemenswaardig is dat het Gymnasium Novum uit Voorburg, geopend in 2006, met zijn tweede lichting eindexamenkandidaten nu al de KNAW Onderwijsprijs in de wacht sleept.

Het volledige overzicht van de winnende werkstukken staat op de website van de KNAW Onderwijsprijs.

Over de KNAW Onderwijsprijs

Een jury van topwetenschappers selecteerde voor de KNAW Onderwijsprijs 2013 uit 370 inzendingen van 165 verschillende scholen de beste twaalf vwo-profielwerkstukken, drie per profiel. De prijzen gaan naar de leerlingen die de profielwerkstukken hebben geschreven (een studiebeurs van 1500 euro), hun begeleidende docenten (een culturele reis) en de scholen (een plaquette). De feestelijke prijsuitreiking is op dinsdagmiddag 11 juni in het Trippenhuis van de KNAW in Amsterdam.
De KNAW Onderwijsprijs is een jaarlijkse prijs voor de beste vwo-profielwerkstukken van Nederland die creatief en gedegen onderzoek tonen. Inspirerend onderwijs legt immers de basis voor de ontwikkeling van wetenschap nu en in de toekomst. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) ondersteunt de KNAW Onderwijsprijs.

Noot voor de redactie

Voor het aanvragen van interviews, meer persinformatie en aanmelden voor de prijsuitreiking op dinsdagmiddag 11 juni: 
Marre de Visser, De Wolven, communicatie & pr
+31 020 620 3354 / 06 1496 6176 of marre@dewolven.com