KNAW beloont knappe koppen met de KNAW Onderwijsprijs

31 mei 2012

De twaalf beste profielwerkstukken van leerlingen uit 6 vwo worden op 12 juni 2012 beloond met de KNAW Onderwijsprijs. Werkstukken over onder andere een betere dienstregeling van het treinverkeer, placebopillen tegen menstruatiepijn en het effect van filosoferen op kinderen vallen dit jaar in de prijzen.

De KNAW Onderwijsprijs is bestemd voor werkstukken die eruit springen vanwege de wetenschappelijke, kritische en objectieve inhoud. Werkstukken over een zelfgemaakte robot-zeilboot, de oorlog en bezetting in Nederlands-Indië, de vrije wil en onderwijs in nanotechnologie zijn aansprekende voorbeelden.

Dit jaar ontving de KNAW 428 inzendingen van 189 scholen. Een grote hoeveelheid aan ‘wetenschap bedrijven’: omgerekend naar aantal uren zou één wetenschapper er 33 jaar fulltime mee bezig zijn. De jury van zestien topwetenschappers was onder de indruk van de kwaliteit en diversiteit van deze profielwerkstukken. Zij selecteerden drie winnende werkstukken per profiel. Voor een overzicht en een samenvatting van de inhoud van de bekroonde werken, klik hier

Opnieuw succesvol

Een opvallende winnaar is het College Hageveld uit Heemstede met twee bekroonde werkstukken in verschillende profielen. In 2011 sleepte de school al een prijs in de wacht. Het 4e Gymnasium uit Amsterdam mag zich ook prijzen. De nieuwe school (opgericht in 2005) heeft dit jaar pas zijn tweede examenjaar, maar kan nu al een winnaar feliciteren. Het Willem Lodewijk Gymnasium uit Groningen heeft voor de tweede achtereenvolgende keer een winnend werkstuk. Het Wartburg College uit Rotterdam ontving in 2009 de KNAW Onderwijsprijs en nu in 2012 weer.

Prijzen en prijsuitreiking

De winnende leerlingen ontvangen een studiebeurs van 1500 euro, bestemd voor hun eerste collegejaar. Voor de begeleidende docenten heeft de KNAW een gezamenlijk cultureel weekend in Europa in petto en de scholen ontvangen een plaquette als prijs. De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats op dinsdagmiddag 12 juni 2012 in het Trippenhuis van de KNAW in Amsterdam.

Meer over de KNAW Onderwijsprijs

Met de jaarlijkse prijs voor de beste vwo-profielwerkstukken wil de KNAW laten zien dat het met de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs goed gesteld is. Daarnaast stimuleert de KNAW met het uitreiken van deze prijs dat het hoge niveau wordt vastgehouden. Inspirerend onderwijs legt immers de basis voor de ontwikkeling van wetenschap nu en in de toekomst. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) ondersteunt de KNAW Onderwijsprijs.