KNAW benoemt vier topprofessoren tot Akademiehoogleraar

27 april 2010

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft de topwetenschappers Liesbeth de Vries, Eric Bergshoeff, Michiel van der Klis en Joep Leerssen benoemd tot Akademiehoogleraar. De vier hoogleraren ontvangen elk een bedrag van één miljoen euro zodat zij zich volledig kunnen wijden aan innovatief onderzoek en de begeleiding van jonge onderzoekers.

De benoeming geldt voor een periode van vijf jaar. Gedurende deze periode zijn Akademiehoogleraren door hun universiteit vrijgesteld van bestuurlijke verplichtingen.

Liesbeth de Vries (medische oncologie, Rijksuniversiteit Groningen) is benoemd tot Akademiehoogleraar vanwege het baanbrekende onderzoek dat zij verricht binnen een zeer breed spectrum van de medische oncologie. Zij is een vooraanstaand internationaal onderzoeker en ontwikkelt en implementeert nieuwe technieken in zowel wetenschappelijk onderzoek als patiëntenzorg.

Eric Bergshoeff (theoretische natuurkunde, Rijksuniversiteit Groningen) heeft belangrijke bijdragen geleverd aan wetenschappelijke doorbraken op het gebied van de snaartheorie en membranen. Hij is een internationaal erkend wetenschapper, wiens ideeën het vakgebied sterk hebben ontwikkeld en beïnvloed. Gedurende zijn carrière is Bergshoeff telkens vernieuwend geweest en zijn ontdekking van de brane theory is van blijvende invloed op de theoretische en mathematische natuurkunde.

Michiel van der Klis (sterrenkunde, Universiteit van Amsterdam) is benoemd tot Akademiehoogleraar vanwege zijn revolutionaire onderzoek naar de röntgenstralen van dubbelsterren. Hij is een absolute wereldleider op het gebied van röntgenstralen van compacte objecten en heeft een intrigerend verband gelegd tussen zwarte gaten en neutronensterren, de twee meest extreme objecten in het heelal. Ook ontdekte hij met zijn groep de eerste röntgenster die vierhonderd maal per seconde om zijn as draait. 

Felicitatie Van der Klis. Foto: Dirk Gillissen

Joep Leerssen (moderne Europese letterkunde, Universiteit van Amsterdam) heeft een unieke bijdrage geleverd aan het onderzoeksveld Europese studies. Hij bestudeert ideeën rondom nationale identiteit en schenkt hierbij in het bijzonder aandacht aan literair bronmateriaal. Leerssen is een inspirerend leider en speelt een centrale rol binnen een zeer productief onderzoeksveld. Met de publicatie van zijn boek 'National thought in Europe' heeft hij zijn internationale reputatie gevestigd.

Op woensdag 28 april en donderdag 29 april zal Robbert Dijkgraaf, president van de KNAW, drie Akademiehoogleraren persoonlijk met hun benoeming feliciteren. Op 28 april is hij om 17.15 uur bij de Universiteit van Amsterdam om Michiel van der Klis te feliciteren en op 29 april is hij vanaf 16.00 uur aanwezig in Groningen. Het felicitatiebezoek aan Joep Leerssen volgt op dinsdag 18 mei.

Meer informatie

Gertske Kuiper, KNAW Communicatie, telefoon 020 551 0863 / 06 1419 1624,  
Akademiehoogleraren