KNAW reikt Beijerinckprijzen voor Virologie uit

8 maart 2013

De Franse viroloog Felix Rey van het Institut Pasteur ontving op 8 maart 2013 de Beijerinck Virologie Prijs van de KNAW. De prijs, een bedrag van 35.000 euro, is bestemd voor een internationaal vermaard onderzoeker. Stan Brouns, van het Laboratorium voor Microbiologie van Wageningen University, wint de Beijerinck Premie (25.000 euro) voor jonge, excellente Nederlandse onderzoekers in de virologie.

De KNAW-Beijerinckprijzen werden uitgereikt tijdens het jaarlijkse symposium van virologen bij de KNAW in Amsterdam.

Dr. Felix Rey staat aan het hoofd van de afdeling voor structurele virologie van het Institut Pasteur in Parijs. Hij krijgt de prijs voor zijn onderzoek naar structurele virologie, in het bijzonder van virale glycoproteines. De structuur van virussen is van groot belang voor de interactie van virussen met hun gastheer. Gedetailleerde kennis van de structuur is onontbeerlijk voor het ontwikkelen van preventieve vaccins en antivirale middelen.

Dr. ir. Stan Brouns,universitair docent bij het Laboratorium voor Microbiologie (Wageningen University), krijgt de Beijerinck Premie 2013 voor zijn onderzoek naar het afweersysteem van bacteriën tegen virussen. Hij publiceerde over deze conceptuele doorbraak in onder meer Science. Brouns sleepte voor zijn onderzoek al een Veni- en een Vicibeurs in de wacht.

Om de twee jaar kent de Akademie twee Beijerinckprijzen voor virologie toe, een voor een internationaal vermaarde onderzoeker, en een voor een Nederlandse postdoc. De Beijerinckprijzen zijn ingesteld door het M.W. Beijerinck Virologie Fonds, ter nagedacht van de Nederlandse ontdekker van het virus, Martinus Beijerinck (1851-1931). De Beijerinck Prijs wordt sinds 1965 uitgereikt.

Foto Henk ThomasFelix Rey ontvangt de Beijerinck Virologie Prijs 2013 uit handen van de voorzitter van het M.W. Beijerinck Virologie Fonds - Kees Melief en de vicepresident van de KNAW - Ben Feringa

Foto Henk ThomasStan Brouns ontvangt de Beijerinck Premie 2013 uit handen van de voorzitter van het M.W. Beijerinck Virologie Fonds - Kees Melief en de vicepresident van de KNAW - Ben Feringa