KNAW selecteert elf internationale topwetenschappers voor Visiting Professors Programme

15 september 2009

Het Visiting Professors Programme van de KNAW is ingesteld om internationale topwetenschappers naar Nederland te halen en zo een stimulans te geven aan het Nederlandse onderzoek.

KNAW-leden, leden van De Jonge Akademie en onderzoekers van de KNAW-instituten kunnen aanvragen indienen voor het programma. De KNAW heeft voor de eerste ronde van 2009 elf Visiting Professors geselecteerd. Het zijn:

Carl Agee, University of New Mexico, Verenigde Staten. Visiting Professor bij de Vrije Universiteit.
Professor Agee doet onderzoek naar het ontstaan en de evolutie van planeten. Hij verzorgt tijdens zijn verblijf in Nederland onder andere een workshop voor leden van het Nationaal Platform Planeetonderzoek waarbij de stand van zaken in de wetenschap op het gebied van de formatie en evolutie van Mercurius, Mars en de maan wordt besproken.

Olivier Dauchot, Commissariat à l'Energie Atomique, Frankrijk. Visiting Professor bij de Universiteit Leiden.
Het onderzoek van Olivier Dauchot is gericht op jammed systems, systemen die uit zulke grote deeltjes bestaan dat thermische beweging verwaarloosbaar is en statistische natuurkundige concepten niet van toepassing zijn. Dauchot is tijdens zijn verblijf keynote spreker bij verschillende nationale bijeenkomsten en colloquia, waaronder de Soft Matter Days.

Charles Dinarello, University of Colorado Health Sciences Center, Verenigde Staten. Visiting Professor bij het UMC St Radboud.
Professor Dinarello is pionier en zeer vooraanstaand op het gebied van cytokine, een uitgescheiden eiwit dat een signaal doorgeeft van één cel naar een andere. Dinarello verzorgt in Nijmegen onder andere een masterclass voor PhD-studenten en gastcolleges voor geneeskundestudenten en studenten gezondheidswetenschappen.

Laurie Feldman, University at Albany, Verenigde Staten. Visiting Professor bij de Radboud Universiteit Nijmegen.
Het onderzoek van Professor Feldman is gericht op de verschillen tussen de morfologische structuur van talen en hun consequenties voor het begrip en de productie van taal. Feldman geeft tijdens haar verblijf in Nederland een masterclass over morfologie en presenteert haar onderzoek en theorieën tijdens een colloquium.

Maria Gini, University of Minnesota, Verenigde Staten. Visiting Professor bij de Technische Universiteit Delft.
Professor Gini speelt al meer dan 25 jaar een grote rol in het onderzoek naar robots en multi-agent systemen. Gini geeft in Nederland colleges over intelligent agents en multi-agent systemen voor studenten kunstmatige intelligentie van de Vrije Universiteit en media & knowledge engineering van de Technische Universiteit Delft. Ook verzorgt ze colleges bij SIKS, de door de KNAW erkende onderzoekschool voor informatie- en kennissystemen.

Candace Krutschnitt, University of Toronto, Canada. Visiting Professor bij de Vrije Universiteit. Professor Krutschnitt is expert op het gebied van empirische en normatieve studies over gevangenschap van vrouwen. In 2010 bezoekt ze Nederland en geeft onder andere een masterclass voor studenten, wetenschappers en beleidsmakers over vrouwelijke gevangenen en internationale bevindingen over regimes voor vrouwelijke gevangenen.

John McNamara, University of Bristol, Verenigd Koninkrijk. Visiting Professor bij de Rijksuniversiteit Groningen.
Professor McNamara is een wereldberoemde ecoloog die tijdens zijn verblijf in Nederland een workshop organiseert voor wetenschappers en postdocs uit de hele wereld. Ook verzorgt hij een masterclass voor PhD-studenten van de Groningen graduate school of sciences en de onderzoekschool Functionele ecologie en een PhD-workshop over gedragsbiologie.

Richard Palmer, University of Alberta, Canada. Visiting Professor bij het Nationaal Herbarium Nederland, Universiteit Leiden.
Professor Palmer is een authoriteit op het gebied van chiraliteit, het verschijnsel dat sommige moleculen in twee vormen voorkomen die elkaars spiegelbeeld zijn. Hij geeft twee publiekslezingen over symmetrie, asymmetrie en chiraliteit in dieren en planten, een tweedaagse workshop voor wetenschappers die onderzoek doen naar chiraliteit, verzorgt discussiebijeenkomsten en bezoekt verschillende onderzoeksinstituten.

Edith Dudley Sylla, North Carolina State University, Verenigde Staten. Visiting Professor bij de Radboud Universiteit Nijmegen.
Professor Sylla is een van de meest prominente onderzoekers van wetenschapsgeschiedenis en geschiedenis van de filosofie van zowel de middeleeuwen als de vroegmoderne tijd. Tijdens haar verblijf in Nederland verzorgt ze onder andere een weekend seminar bij Soeterbeek voor de door de KNAW erkende Onderzoekschool Mediëvistiek en verschillende lezingen bij een colloquium serie voor theologen en filosofen.

Scott Tremaine, Institute for Advanced Study, Verenigde Staten. Visiting Professor bij het Kapteyn Instituut, Rijksuniversiteit Groningen.
Professor Tremaine is een specialist in astrofysische dynamica. Hij geeft tijdens zijn verblijf in Nederland een publiekslezing over de Melkweg en de vorming van planeten. Ook verzorgt hij verscheidene colleges en workshops over de dynamiek van planetenstelsels.

Joseph Waas, University of Waikato, Nieuw Zeeland. Visiting Professor bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW).
Professor Waas is experimenteel bioloog en onderzoekt het gedrag en de ecologie van vogels, vissen en zoogdieren. Hij brengt in 2010 twee keer een bezoek aan de Afdeling Dier Ecologie van het NIOO, waar hij meewerkt aan het onderzoeksprogramma dat zich richt op de ecologische consequenties van de impact van geluid op het gedrag van broedende vogels.

Meer informatie

www.knaw.nl/visitingprofessors