Kolff-prijs 2011 voor Hans Clevers

4 oktober 2011

Prof. dr. Hans Clevers, directeur van het Hubrecht Instituut van de KNAW en hoogleraar moleculaire genetica aan de Universiteit Utrecht, heeft op 30 september 2011 de internationale Kolff Prijs 2011 ontvangen van de Willem Kolff Stichting.

Hans Clevers (1957) ontvangt de Kolff Prijs 2011 voor zijn buitengewone prestaties in het onderzoek naar de werking en inzet van stamcellen bij het opsporen en bestrijden van darmkanker en het herstel van huiddefecten.

Zijn onderzoeksgroep richt zich op het onderzoek van stamcellen, met name die van de ingewanden en de rol van deze stamcellen bij fysiologische self-renewal en incolon kanker. Een andere onderzoekslijn is de rol van stamcellen bij het herstel van huiddefecten. Clevers is auteur en medeauteur van vele artikelen in gerenommeerde internationale wetenschappelijke tijdschriften zoals Nature en Science.

Prof. dr. Hans Clevers behaalde zijn artsenbul in 1984 en promoveerde in 1985 aan de Universiteit van Utrecht. In 1991 werd hij benoemd tot hoogleraar in de immunologie aan de Universiteit van Utrecht, in 2002 gevolgd door zijn benoeming tot hoogleraar in de moleculaire genetica van dezelfde universiteit. In datzelfde jaar werd hij benoemd tot directeur van het Hubrecht Instituut.

Clevers ontving reeds meerdere prestigieuze wetenschappelijke prijzen, waaronder de Spinozaprijs in 2001 en de Science and Societyprijs in 2005. Hij ontving het Franse ridderschap 'Chevalier de la Legion d'Honneur'.

De Kolff Prijs

De Kolff Prijs van de Willem Kolff Stichting wordt uitgereikt sinds 1998. Het is een internationale prijs voor een persoon die baanbrekend onderzoek heeft verricht of een revolutionaire uitvinding heeft gedaan die rechtstreeks leidt of geleid heeft tot verbetering van de gezondheid en het welzijn van de mens. De prijs is genoemd naar prof. dr. Willem Johan Kolff (1911-2009), de Nederlands-Amerikaanse vader van de kunstorganen, uitvinder van de kunstnier (1942) en het kunsthart (1957).

Clevers ontvangt de Kolff Prijs 2011 uit handen van de twee zoons van naamgever professor Kolff - dr. Jaap Kolff en dr. Therus Kolff - die voor de prijsuitreiking waren overgekomen uit de Verenigde Staten