Koning bezoekt NIOD

12 juli 2019

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft vrijdagmiddag 12 juli een werkbezoek gebracht aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies in Amsterdam. Het NIOD is een onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De Koning is beschermheer van de KNAW en bezoekt jaarlijks één of meer van de onderzoeksinstellingen.

De Koning kreeg tijdens het werkbezoek een rondleiding door het archief van het NIOD. Het NIOD beheert zo’n 2,5 kilometer archiefmateriaal dat betrekking heeft op de Tweede Wereldoorlog. Daar werd een bundel felicitatiebrieven getoond, gericht aan ouders die in de Tweede Wereldoorlog hun pasgeboren kind hebben vernoemd naar leden van het Koninklijk Huis.

Tijdens het werkbezoek sprak de Koning met onderzoekers over trends en thema’s binnen de Holocaust- en genocidestudies. Hij besprak onder meer onderzoeken naar hedendaagse vormen van massaal geweld, zoals de genocide in Rwanda en de oorlogen in Syrië en Irak. Ook werd hij geïnformeerd over het onderzoeksprogramma ‘Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950’ . Voor dit onderzoek werkt het NIOD samen met het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land-, en Volkenkunde en het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. De resultaten van het onderzoek worden in september 2021 verwacht.

Koning Willem-Alexander, KNAW-president Wim van Saarloos en collectiespecialisten Hubert Berkhout en Carlijn Keijzer bekijken in het archief van het NIOD felicitaties aan ouders die in WOII hun kinderen naar prinsesjes vernoemden.Foto Milette RaatsKoning Willem-Alexander, KNAW-president Wim van Saarloos en collectiespecialisten Hubert Berkhout en Carlijn Keijzer bekijken in het archief van het NIOD felicitaties aan ouders die in WOII hun kinderen naar prinsesjes vernoemden.

Foto Milette Raats

Koning Willem-Alexander sprak vanmiddag tijdens een werkbezoek aan het NIOD met onderzoekers van dat instituut over trends en thema’s binnen de holocaust- en genocidestudiesFoto: Milette RaatsKoning Willem-Alexander sprak vanmiddag tijdens een werkbezoek aan het NIOD met onderzoekers van dat instituut over trends en thema’s binnen de holocaust- en genocidestudies

Foto: Milette Raats