Koningin Máxima bij de Akademie voor discussie over Brexit en wetenschap

30 oktober 2019

Koningin Máxima heeft op 30 oktober een werkbezoek gebracht aan de Akademie. Ze sprak er met wetenschappers en studenten over de gevolgen voor de wetenschap bij een Brexit.

Bij de aankomst in het Trippenhuis werd de koningin ontvangen door de interactieve robot Leolani. De robot is ontworpen en geprogrammeerd door studenten van de Vrije Universiteit in Amsterdam. De robot ging in gesprek met Koningin Máxima over internationale uitwisseling van kennis en samenwerking.

20191030-brexit-robot-vossen-maxima-fotoMiletteRaatsKoningin Máxima wordt onthaald door robot Leolani. Met taalwetenschapper Piek Vossen, van het Vrije Universiteit-team achter de robot.

Vervolgens sprak de koningin met een aantal studenten en wetenschappers over de gevolgen van een Brexit voor de samenwerking tussen universiteiten, de positie van de wetenschap binnen Europa en het effect van een Brexit op euroscepsis. Het gezelschap had het ook over de persoonlijke gevolgen: studenten en wetenschappers zijn verhuisd naar het Europese vasteland vanwege de onzekerheden in eigen land. Ook vertelden studenten uit het Verenigd Koninkrijk niet zeker te zijn van hun positie op de Europese arbeidsmarkt bij een Brexit.

20191030-brexit-groepsfoto-maxima-fotoMiletteRaats-460Koningin Máxima met de deelnemers aan het gesprek over Brexit en de wetenschap, en robot Leolani.

Koningin Máxima liet zich informeren door wetenschappers uit Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Onder leiding van de president van de KNAW, Wim van Saarloos en zijn collega Venki Ramakrishnan van de Royal Society werden onderwerpen als Europese samenwerking en overeenkomsten tussen universiteiten en landen bij een Brexit besproken. Wetenschappers spraken hun zorgen uit over samenwerking op gezamenlijke onderzoeksprojecten. De KNAW hoopt dat de gesprekken tussen Britse en Nederlandse wetenschappers en studenten uiteindelijk leiden tot initiatieven om de impact van een Brexit te verzachten.

20191030-brexit-maxima-vansaarloos-fotoMiletteRaats-460Wim van Saarloos (r) en zijn collega Venki Ramakrishnan van de Royal Society in gesprek met Máxima.

Klik op de foto's voor een vergroting. Fotografie Milette Raats.