Kunst van de neurowetenschappen

14 maart 2012

Martijn Steenwijk (VU) heeft de tweede editie van Art of Neuroscience gewonnen. Het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen van de KNAW (NIN-KNAW) organiseerde deze wedstrijd voor neurowetenschappers ter gelegenheid van de Brain Awareness Week.

Brain at rest

In zijn video Brain at rest combineert Martijn Steenwijk verschillende methoden van beelddiagnostiek en visualisatietechnieken en vertaalt hij bovendien de gemeten hersenactiviteit naar muziek. De tien sterkte activiteitspatronen zijn gekoppeld aan een verschillend muziekinstrument. De subtiele verkenning van het grensvlak van wetenschap en kunst maakt zijn video inspirerend en intrigerend, aldus de jury.

Brain at rest (HD-versie) from KNAW on Vimeo.

Eervolle vermeldingen

Tot de eervolle vermeldingen behoort Sleeper Cell van Johan Winnubst (NIN-KNAW). Een tot de verbeelding sprekende inzending die de ontwikkeling van de contactpunten tussen zenuwcellen op gestileerde wijze belicht. Het beeld toont een stuk dendriet waar signaal is gemeten aan twee synapsen die gelijktijdig actief waren.
Ook Stefan Hoyng (NIN-KNAW) krijgt een eervolle vermelding van de jury. Zijn inzending Organized Chaos doet denken aan een Jackson Pollock, maar het gaat hier om menselijk ruggenmerg dat 14 dagen in kweek is gehouden en voor verschillende functionele markers is gekleurd. Het weefsel is verkregen via de Nederlandse Hersenbank en gebruikt voor onderzoek naar neuroregeneratie.
Christiaan de Kock (VU) reconstrueerde voor deze wedstrijd een zenuwcel uit de cerebrale cortex. In rood ziet men het deel van deze cel dat informatie ontvangt van nabijgelegen neuronen, in blauw het deel van de cel dat informatie doorstuurt. Het is aan de hand van gedetailleerde reconstructies dat alle puzzelstukjes in onze zoektocht naar hersenfunctie op hun plaats vallen. Zijn inzending Pyramid Puzzle levert hem daarom een eervolle vermelding op.

Bekijk de video, de eervolle vermeldingen en de overige inzendingen op http://aon.nin.knaw.nl

De wedstrijd Art of Neuroscience maakt deel uit van de Brain Awareness Week (12-18 maart 2012). Tijdens deze week organiseren instellingen overal ter wereld publieksactiviteiten om aandacht te geven aan de hersenen. Hoe ze werken, hoe ze ziek worden en wat het belang is van neurowetenschappen.