Lancering correspondentie zeventiende-eeuwse Hollandse en Friese stadhoudersvrouwen

2 september 2016

In samenwerking met Koninklijke Verzamelingen Den Haag en Oxford University’s (Women) Early Modern Letters Online, (W)EMLO, heeft het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, een van de instituten van de KNAW ruim 3.500 brieven bewerkt en beschikbaar gesteld via de portal van EMLO. Via deze portal zijn de metadata van het volledige corpus doorzoekbaar en zijn de gedigitaliseerde brieven raadpleegbaar.

José van Dijck, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, zal vanmiddag tijdens een besloten bijeenkomst in het Koninklijk Paleis op de Dam de website met de toegang tot deze brieven feestelijk openen.

allKlik op de afbeelding voor een grotere versie

De brieven betreffen zes vooraanstaande vrouwen uit de Republiek  der Verenigde Nederlanden: die van de Oranje- en Stuart-hoven in Den Haag: Amalia van Solms-Braunfels (1602-1675), Mary (I) Henrietta Stuart (1631-1640) en Mary (II) Stuart (1662-1694), en die van het Friese Hof in Leeuwarden: Sophia Hedwig von Braunschweig-Wolffenbüttel (1592-1642), Albertine Agnes van Oranje-Nassau (1634-1696) en Henriëtte Amalia von Anhalt Dessau (1666-1726).

De meeste brieven van deze zes vorstinnen waren tot nu toe ontsloten noch gedigitaliseerd. De digitale editie maakt het mogelijk om nieuw wetenschappelijk onderzoek te verrichten naar de invloed die deze vrouwen hadden op de politieke, culturele en sociale processen, zowel binnen als buiten de zeventiende-eeuwse Republiek der Verenigde Nederlanden.

huygenslogokvlogoemlologoKPA-logo-lowres

Over het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING)

Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING) is een instituut van de KNAW. Het Huygens ING verricht onderzoek en maakt teksten toegankelijk op het gebied van geschiedenis, literatuur- en wetenschapsgeschiedenis. Informatietechnologie speelt daarbij een belangrijke rol. Het instituut heeft rond de 100 medewerkers, grotendeels wetenschappers. Het is gevestigd in Den Haag.