Leo Lucassen nieuwe directeur Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis

13 februari 2020

De KNAW benoemt Leo Lucassen tot directeur van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Eerder deze week werd al bekend dat de huidige directeur Henk Wals het IISG gaat verlaten om directeur te worden bij KNAW-instituut DANS. Beide starten begin april in hun nieuwe functie.

Lucassen is sinds 2014 onderzoeksdirecteur van het IISG, verder bekleedt hij de leerstoel Global Labour and Migration History in Leiden en is hij adjunct-professor aan de Universiteit van Aalborg (Denemarken). Lucassen is gespecialiseerd in wereldwijde migratiegeschiedenis, stadsgeschiedenis, arbeidsgeschiedenis, staatsvorming, eugenetica en andere sociaal-politieke ontwikkelingen in moderne staten. Lucassen is een voormalig fellow van de New School for Social Research in New York en The Netherlands Insitute for Avanced Study (NIAS). In 2011 werd hij lid van de Academia Europaea en afgelopen jaar werd hij verkozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Lucassen is voorzitter van de redactiecommissie van de International Review of Social History (IRSH) en lid van de redactieraad van het Journal of Global History (JGH). 

Over het IISG

Het IISG is een van de belangrijkste internationale centra voor onderzoek naar sociaaleconomische geschiedenis. Het instituut biedt toegang tot de rijkste sociaaleconomisch-historische (data)verzameling ter wereld, brengt wereldwijd onderzoekers samen en zorgt voor publicatiekanalen. Zelf verricht het IISG als excellent beoordeeld onderzoek naar de mondiale historische ontwikkeling, werking en gevolgen van sociale ongelijkheid in relatie tot de ontwikkeling van arbeidsverhoudingen. De resultaten worden zowel binnen de wetenschap als met de samenleving gedeeld. Door het (soms bedreigde) erfgoed van sociale bewegingen veilig te stellen vervult het instituut bovendien een essentiële maatschappelijke functie. Sinds 2016 vormt het IISG samen met het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en het Meertens Instituut het KNAW Humanities Cluster, waarin de instituten gezamenlijk onderzoeksprojecten uitvoeren en nauw samenwerken in bedrijfsvoering en digitale onderzoeksinfrastructuur.

Logo IISG