Leo Lucassen nieuwe directeur onderzoek IISG

31 maart 2014

Prof. dr. Leo Lucassen volgt per 1 september Marcel van der Linden op als directeur onderzoek van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) van de KNAW.

Leo Lucassen is momenteel hoogleraar Sociale en Economische Geschiedenis aan de Universiteit Leiden en Wetenschappelijk Directeur  van het Instituut voor Geschiedenis van deze universiteit. Na zijn overgang naar het IISG  blijft hij één dag per week als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Leiden.

IISG-directeur Henk Wals is verheugd over de komst van Lucassen. ‘Leo Lucassen is een van de meest vooraanstaande sociaal-historici van Nederland en op het terrein van migratiegeschiedenis behoort hij tot de wereldwijde top. Hij staat bekend als een team builder en kan de afdeling onderzoek naar nieuwe hoogten brengen. Ons internationale onderzoeksprogramma kan nu met kracht verder worden uitgebreid. We hebben afgesproken dat we daarin de komende jaren meer gaan investeren.’

Het IISG verricht onderzoek naar de geschiedenis van arbeid en arbeidsverhoudingen. Het onderzoeksprogramma Global Labour History verwierf onder leiding van Marcel van der Linden wereldwijde bekendheid onder sociaal-historici. Een internationale beoordelingscommissie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) constateerde in 2011 dat de onderzoeksgroep world-class research afleverde en dat het onderzoeksprogramma paradigm-shifting was.

Marcel van der Linden treedt terug op eigen verzoek en blijft aan het IISG verbonden als onderzoeker. Hij wil zijn tijd volledig kunnen wijden aan onderzoek en publiceren.

Logo IISG

Over het IISG

Werk en arbeidsverhoudingen bepalen ons leven in hoge mate. Daarom onderzoekt het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) hoe deze verhoudingen zich wereldwijd op de lange termijn ontwikkelen. Om dit historisch onderzoek te kunnen verrichten en andere onderzoekers te faciliteren, verzamelen we archieven en data op mondiale schaal. Het IISG is opgericht in 1935 en is een van de meest vooraanstaande onderzoeksinstituten ter wereld op het terrein van de sociale geschiedenis.
Sinds 1979 is het IISG een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De (soms politiek gevoelige) collecties zijn eigendom van – of in bruikleen afgestaan aan – de onafhankelijke Stichting IISG.