Nieuwsbericht NIOO-KNAW

Leven in en op de bodem

16 september 2020

Welke ‘bodemschatjes’ leven er allemaal onder onze voeten? Het NIOO-KNAW gaat ook weer in 2020 op zoek! Van 25 september tot en met 7 oktober wordt volop gezocht naar miljoenpoten, kevers en pissebedden en al dat andere leven op en in de bodem. Doe jij ook mee?

Op www.bodemdierendagen.nl vind je de bodemdierenzoekkaart. Verder staat lesmateriaal klaar, kun je grasduinen in het bodemleven en lezen wat we tot nu toe al te weten zijn gekomen.

Honderden mensen, verspreid over het hele land, gingen de afgelopen vijf jaar voor de Bodemdierendagen op zoek naar bodemdieren in eigen tuin. Vaak gingen hele families aan de slag. Zo zijn er samen al ruim 35.000 'bodemschatjes' gescoord.

Belang van bodemdieren

De Bodemdierendagen hebben twee doelen. Ten eerste het vergroten van het inzicht dat het bodemleven onmisbaar is (en wat het dus allemaal voor ons doet) en daarnaast om te onderzoeken hoe het met dat bodemleven gesteld is in onze bebouwde omgeving.

Het leven in de bodem is erg belangrijk. Zonder bodemdieren, geen gezonde bodem! En dus niet voldoende te eten voor ons, geen gezuiverd water om te drinken en geen kleren om aan te trekken bijvoorbeeld.