Liesbeth Bik nieuwe voorzitter Akademie van Kunsten

12 april 2021

Beeldend kunstenaar Liesbeth Bik is vanaf 1 april 2021 de nieuwe voorzitter van de Akademie van Kunsten. Bik volgt de Nederlandse dichteres, proza-, toneel- en kinderboekenschrijfster Anne Vegter op.

Sinds 2019 is Liesbeth Bik vicevoorzitter van het bestuur van de Akademie van Kunsten. Vanaf dat moment heeft zij zich ingezet om de betekenis en zichtbaarheid van de Akademie te vergroten. Zij ziet een belangrijke maatschappelijke taak voor de Akademie van Kunsten weggelegd.

‘Kunst ligt ten grondslag aan maatschappelijke veranderingen’, zegt Bik in een interview op de website van de Akademie van Kunsten. ‘En dan bedoel ik niet dat kunstenaars de samenleving moeten veranderen. Ze schetsen vergezichten: beelden die tonen hoe de samenleving eruit zou kunnen zien. De taak van de Akademie van Kunsten is om uit te dragen waarom dit zo belangrijk is.'

Kunstenaarsduo

Samen met Jos van der Pol richtte zij in 1995 het kunstenaarsduo Bik Van der Pol op. Zij ontwikkelen hun projecten internationaal, vaak in samenwerking met musea en kunstinstituten, op verscheidene locaties. Bik en Van der Pol maken met name conceptuele- en installatiekunst, waarbij zij kunst zien als 'instrument voor verkenning en reflectie op sociale en politieke veranderingen in een constant veranderend landschap' (bron: Akademie van Kunsten). Daarnaast is Liesbeth Bik adviseur bij de Jan van Eyk Academie, een postacademische opleiding voor kunst, design en reflectie te Maastricht. En zij is docent aan het Piet Zwart Instituut, een internationaal Master-programma op het gebied van kunst, design en educatie, in Rotterdam.

Fotocredit Sam Horine