Marianna Maruyama Artist in Residence 2020 bij het Koninklijk Nederlands Instituut Rome

27 augustus 2020

Beeldend kunstenaar Marianna Maruyama wordt in september de nieuwe Artist in Residence in Rome. Zij zal drie maanden verblijven in het Koninklijk Nederland Instituut Rome (KNIR) en ontvangt hiervoor een beurs.

Marianna Maruyama zal van september tot december werken aan een korte film en een publicatie rondom het project Nile Blue A. Nile Blue A  Artist in Residence 2020verwijst naar een van de twee kleurstoffen die gebruikt worden om termieten mee te markeren tijdens een experiment in de jaren negentig. Termieten worden vaak gezien als ongedierte, maar Maruyama ziet dat anders: “Ik hoop dat ik termieten kan neerzetten als intelligente wezens en kan laten zien dat wij, mensen, in een wereld leven vol met intelligente wezens.”

Maruyama’s focus

De drie maanden die Maruyama in Rome doorbrengt, zal ze gebruiken als onderzoeksperiode voor haar project. Ook zal ze visueel materiaal maken, onder meer in de bibliotheek van het Capitool, de plek waar tijdens de jaren negentig een kolonie termieten leefde. De focus van Maruyama’s project ligt op het creëren van een open discussie waarin wetenschappelijke essays en poëtische en fictionele teksten en beelden, een rol spelen.

Marianna Maruyama doceerde aan het Dutch Art Institute, gaf gastlessen aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam en is kunstenaar-onderzoeker op uitnodiging van Stichting Sedje Hémon in Den Haag. Haar werk is uitgevoerd en tentoongesteld in onder andere het Stedelijk Museum Amsterdam, documenta14 Parliament of Bodies (Kassel, Duitsland), het Centraal Museum, Utrecht ( NL), en CAC Vilnius (Litouwen). Ook heeft ze verschillende publicaties op haar naam staan.

Over het programma

De Akademie van Kunsten en het KNIR bieden elk jaar een residency aan een kunstenaar die in Rome wil werken. Doel is de kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap te bevorderen.

Over de Akademie van Kunsten

Logo Akademie van KunstenDe Akademie van Kunsten is een onderdeel van de KNAW en is in 2014 opgericht. Zij heeft 50 leden. De Akademie van Kunsten is de plek voor debat over de waarde van kunst in de samenleving en over de relatie tussen kunst en wetenschap. De Akademie van Kunsten bestaat uit leden die uit de hele breedte van de kunsten afkomstig zijn. Zij heeft tot doel het vertolken van de stem van de kunsten in de Nederlandse samenleving en het bevorderen van de interacties tussen wetenschap en kunst.

Over het KNIR

logo knir portletHet Koninklijk Nederlands Instituut Rome is een te Rome gevestigde wetenschappelijke instelling die tot taak heeft het Nederlands universitair onderwijs en onderzoek te bevorderen, door eigen activiteiten te ontplooien dan wel door activiteiten van anderen te faciliteren en/of te ondersteunen. Als grootste en oudste van de Nederlandse Wetenschappelijke Instituten in het Buitenland (NWIB) is het KNIR eigendom van zes Nederlandse universiteiten (UvA, RUG, UL, RU, UU, VU).