Persbericht NIOO-KNAW

Nachtelijk licht verandert vogelgedrag

21 juni 2016

Het gedrag en de timing van zangvogels verandert als er ’s nachts licht op hun nestkast schijnt. 'Ze slapen ook figuurlijk lichter, maken langere dagen en koolmezen lijken bijvoorbeeld minder vaak vreemd te gaan', legt Maaike de Jong van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) uit. Zij promoveert vrijdag 24 juni in Wageningen op de effecten van verschillende kleuren kunstlicht op de ecologie van vogels.

'Groen licht zie je op veel plekken toegepast, maar het is niet per se zo natuurvriendelijk als het klinkt', stelt Maaike de Jong van het NIOO. Zij onderzocht de afgelopen jaren hoe nachtelijk kunstlicht broedvogels beïnvloedt.

Haar promotieonderzoek maakt deel uit van het grote LichtOpNatuur-project, gefinancierd door STW. Hierin kijkt een heel onderzoeksteam naar de effecten van verschillende kleuren LED-licht op planten en dieren, in een unieke experimentele opstelling. Door lichtvervuiling zijn op nog maar weinig plaatsen ter wereld de nachten echt donker. 'We kunnen de Melkweg niet meer zien, onze gezondheid ondervindt er schade van, maar ook de natuur raakt erdoor verstoord.'

Lees het volledige persbericht op de website van het NIOO-KNAW

Foto: Kamiel Spoelstra
Foto: Stefan Sand

Over het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO)

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) is met ruim 200 medewerkers en studenten een van de grootste onderzoeksinstituten van de KNAW. Het is gespecialiseerd in de ecologie van het zoete water en het land. Sinds 2011 is het gevestigd in een duurzaam gebouwd onderzoekspand in Wageningen.

Logo NIOO