Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid publiceert strategische agenda

14 juni 2010

Grootscheepse digitalisering heeft de samenleving veel goeds gebracht. Maar er zijn ook risico's aan verbonden: de dragers van digitale informatie slijten en snel veranderende software en hardware kunnen ertoe leiden dat informatie al binnen enkele jaren onbruikbaar wordt.

Tien betrokken organisaties hebben zich in 2008 verenigd tot de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid met als missie duurzame toegankelijkheid te verzekeren voor digitale gegevens in de publieke sector. De KNAW en DANS, een gezamenlijk instituut van KNAW en NWO, zijn twee van deze organisaties.

In 2009 voerde de NCDD met steun van OC&W een onderzoek uit naar het beheer van digitale gegevens in Nederland. De resultaten logen er niet om. Grote hoeveelheden digitale bestanden lopen momenteel inderdaad het risico om verloren te gaan. Om te bespoedigen dat alle betrokkenen samen gaan werken aan een landelijk netwerk van voorzieningen en afspraken om de risico's in te dammen, is een Strategische Agenda 2010-2013 ontwikkeld. De agenda is bedoeld als beleidskader waarbinnen alle betrokkenen gerichter kunnen samenwerken om een duurzame toekomst te verzekeren voor ons waardevolle digitaal geheugen - bij de overheid, in de wetenschap en in het cultureel erfgoed.

De NCDD-agenda kent vier speerpunten:

  • Eigen verantwoordelijkheid van iedere organisatie
  • Versterking van de samenwerking binnen sectoren door het aanstellen van voortrekkers duurzame toegankelijkheid.
  • Versterking van de samenwerking tussen sectoren door middel van de NCDD
  • Versterking van de bestuurlijke samenwerking.

Hier vindt u de digitale versie van de strategische agenda van de NCDD: Toekomst voor ons digitaal geheugen (2): strategische agenda voor duurzame toegankelijkheid (pdf)