KNAW-instituten krijgen financiering voor onderzoeksfaciliteiten uit Nationale Roadmap

12 april 2018

Vandaag werden de tien projecten bekend die financiering krijgen uit de Nationale Roadmap voor Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur van NWO. Die krijgen in totaal 138 miljoen euro voor de bouw of vernieuwing van toponderzoeksfaciliteiten met een internationale uitstraling. In twee van de projecten participeren KNAW-instituten: het Hubrecht Instituut, het Meertens Instituut, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis.

Gehonoreerde projecten

De gehonoreerde projecten waarin KNAW-instituten participeren, zijn Netherlands X-omics Initiative en CLARIAH-PLUS.

Netherlands X-omics Initiative (Hubrecht Instituut)

X-omics bundelt de nieuwste moleculaire technologieën voor fundamenteel onderzoek naar DNA, eiwitten en stofwisselingsproducten. Daarmee wordt belangrijke kennis vergaard over bijvoorbeeld kanker, immuunreacties, zeldzame aandoeningen en effecten van genetische variaties in de bevolking. Aan dit project is een bedrag van € 17.275.000 toegekend.

CLARIAH-PLUS (Meertens Instituut, Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis)

CLARIAH-PLUS helpt om de enorme hoeveelheden digitale bronnen, die beschikbaar zijn voor onderzoek, te analyseren. Het biedt wetenschappers een 'Common Lab' om te leren hoe ze de verborgen informatie met innovatieve gebruiksvriendelijke tools uit deze digitale gegevens kunnen halen. Aan dit project is een bedrag van € 13.879.000 toegekend.

Nationale Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur

De middelen voor de Nationale Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur maken de bouw of vernieuwing mogelijk van toponderzoeksfaciliteiten met een internationale uitstraling. Deze faciliteiten hebben de hoogste prioriteit voor de wetenschap en bieden Nederlandse onderzoekers toegang tot hoogwaardige nationale en soms internationale wetenschappelijke infrastructuur.

Lees meer

Lees het volledige nieuwsbericht over alle toekenningen in de Nationale Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur op de website van NWO.