Nederlandse Voornamenbank online

3 juni 2010

Op 3 juni gaat de Nederlandse Voornamenbank online op www.meertens.knaw.nl/nvb. De Voornamenbank bevat 500.000 verschillende voornamen die in Nederland voorkomen.

Bij elke voornaam is te zien hoeveel personen (m/v) die naam in Nederland als eerste naam dragen of als tweede of volgende naam. Ook is de populariteit van elke naam sinds 1880 na te gaan. Zo is te zien of een naam in opkomst is, of alweer uit de gratie en wanneer de naam het meest populair was. Ook wordt de geografische verspreiding van de voornaam gegeven, op basis van de geboortegemeente. Voor 20.000 namen is een uitleg en verklaring beschikbaar. Elke ouder kan nu zien of een voornaam in Nederland al eens geaccepteerd is.

\De Nederlandse Voornamenbank is een samenwerkingsproject van het Meertens Instituut van de KNAW en de Universiteit Utrecht. De database is internationaal uniek in omvang, compleetheid en variatie van gegevens. De Voornamenbank complementeert de Nederlandse Familienamenbank die eind 2009 werd gelanceerd en alleen al in de eerste maand 18 miljoen hits telde.

Het volledige bericht over Nederlandse Voornamenbank vindt u op de website van het Meertens Instituut.