Netwerk Oorlogsbronnen lanceert oorlogsbronnen.nl

11 november 2011

In één keer 1.016.170 Tweede Wereldoorlog-bronnen doorzoeken: sinds donderdagmiddag kan dit via de website oorlogsbronnen.nl. De lancering van de bètaversie is een eerste stap op weg naar één digitale zoekingang tot Tweede Wereldoorlog-collecties in Nederland. Oorlogsbronnen.nl is een website van het Netwerk Oorlogsbronnen, dat gecoördineerd wordt door het NIOD.

De talloze Tweede Wereldoorlog-collecties die Nederland rijk is, zijn verspreid over het hele land bij musea en (archief)instellingen ondergebracht. Oorlogsbronnen.nl maakt het mogelijk met één zoekopdracht toegang te krijgen tot een groot deel van dit materiaal. Zo zijn Getuigenverhalen van DANS-KNAW, de krantendatabank en Geheugen van Nederland van de KB en de Beeldbank WO2 van het NIOD nu integraal op bronniveau doorzoekbaar. Het is de ambitie deze 1 miljoen foto's, krantenartikelen, films, brochures, affiches, documenten en tijdschriften de komende tijd aan te vullen met nog veel meer bronnen van grote en kleine collectiehouders.  
 
Oorlogsbronnen.nl richt zich op zowel hobby-historici als professionele onderzoekers. De zoekdienst is bedoeld als startpunt voor iedereen die op zoek is naar origineel materiaal uit of over de Tweede Wereldoorlog. Zoekresultaten kunnen verfijnd worden op onder andere brontype, collectie of jaartal. Maar ook voor de gebruiker zonder gerichte zoekopdracht is de site leuk om te bezoeken: een visuele weergave biedt de mogelijkheid thematisch collecties te bekijken.

Daarnaast richt het Netwerk Oorlogsbronnen zich op erfgoedinstellingen met Tweede Wereldoorlog-collecties. Wanneer zij zich aanmelden bij het netwerk kunnen ze een zoekwidget op hun eigen website plaatsen. Zo kan de gebruiker via de websites van alle aangesloten instellingen van de zoekdienst gebruik maken.   

Het Netwerk Oorlogsbronnen is een samenwerkingsverband van DANS-KNAW, de Koninklijke Bibliotheek, Nationaal Archief, Nationaal Comité 4 en 5 mei, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (coördinator).

Coördinatiepunt Netwerk Oorlogsbronnen
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 523 38 00
info@oorlogsbronnen.nl