Neurowetenschappen in beeld

24 april 2013

Het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen van de KNAW (NIN-KNAW) heeft ter gelegenheid van de Brain Awareness Week een fotowedstrijd georganiseerd: 'Art of Neuroscience'.

Alle medewerkers van het instituut zijn uitgenodigd om de 'kunst van neurowetenschappen' zichtbaar te maken. Uit de 22 inzendingen zijn drie prijswinnaars en vijf eervolle vermeldingen geselecteerd. Promovendus Jornt de Gruijl won de hoofdprijs met zijn foto 'Staring back'. De andere prijswinnaars zijn Alicia Garcia met 'Dance in amber' en Kasper Roet met 'Survival'.

De foto 'Staring back' van Jornt de Gruijl is een prachtig voorbeeld van state-of-the-art wetenschap. Als je de tijd neemt om goed naar het beeld te kijken, lijkt het beeld ook terug te kijken en de oneindigheid van het experiment te tonen.

 'Staring back' Jornt de Gruijl

Alicia Garcia laat met 'Dance in amber' zien dat Golgikleuring 140 jaar na de ontdekking van deze techniek nog steeds actueel is. Deze kleuring wordt gebruikt om neuronen te kleuren in het centraal zenuwstelsel.

Dans in amber Alicia Garcia

Kasper Roet is er met de foto 'Survival' in geslaagd om de vertakte uitlopers van zenuwcellen zichtbaar te maken en hun broze en competitieve karakter te vangen.

Survival Kasper Roet

De wedstrijd

Het werk van de prijswinnaars en de inzendingen die een eervolle vermelding kregen van de jury zijn tentoongesteld bij het instituut. De fotowedstrijd is één van de tien Nederlandse evenementen die onderdeel zijn van de Brain Awareness Week waarin internationaal aandacht wordt gegeven aan de werking van de hersenen, hoe hersenen ziek worden en het belang van de neurowetenschappen voor mens en maatschappij.

Alle inzendingen voor 'Art of Neuroscience' staan op de website aon.nin.knaw.nl.