Minisymposium KNAW 18 juni

Nieuwe stap in speurtocht naar buitenaards leven

7 juni 2012

Deze zomer begint een mobiele ruimterobot aan een Grand Tour om bodemmonsters te verzamelen op de rode planeet. De KNAW organiseert op maandag 18 juni een minisymposium voor publiek over het huidige Marsonderzoek en de mogelijkheden die de volgende generatie Marsrobots biedt voor de zoektocht naar buitenaards leven. Belangstellenden zijn welkom van 18.00-20.00 uur in het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Toegang is gratis, aanmelden verplicht.

Op 26 november 2011 lanceerde NASA het Mars Science Laboratory (MSL) naar de rode planeet, het tot nu toe verreweg meest ambitieuze deel van het Mars-exploratieprogramma. Het MSL, na de lancering 'Curiosity' gedoopt, is een mobiele ruimterobot ter grootte van een flinke personenauto. De robot zal in augustus 2012 landen op Mars om te beginnen aan een zwerftocht van ten minste een martiaans jaar (687 aarddagen) om boringen te verrichten in het Marsoppervlak.  Analyse van de grondmonsters zal informatie opleveren over de chemische samenstelling en sporen van organisch materiaal en micro-organismen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van leven – nu of in het verleden van Mars. De Europese ExoMars missie, gepland voor de periode 2016-2018, zal tot zelfs twee meter diep in de Marsbodem kunnen boren en nog geavanceerder apparatuur aan boord hebben voor het detecteren van sporen van (uitgestorven) leven.

Sprekers op 18 juni zijn voormalig directeur SRON Johan Bleeker, planeetwetenschapper Wim van Westrenen (Wat maakt Mars bijzonder?) geowetenschapper Maarten Kleinhans (Water op Mars), Pascale Ehrenfreund, George Washington University (Bewoonbaarheid van Mars nu en toen) en Inge-Loes Ten Kate, Universiteit van Oslo (Instrumentontwikkeling voor Marsmissies). Tussen de lezingen door is er ruimte voor vragen en discussie.