Persbericht NIOD-KNAW

NIOD presenteert resultaten vervolgonderzoek over de erfpachtkwestie

20 november 2015

NIOD-onderzoekers Hinke Piersma en Jeroen Kemperman schreven in opdracht van de gemeente Amsterdam over het Amsterdams gemeentebeleid inzake het opleggen van achterstallige betalingen aan teruggekeerde Joden en plaatsten deze kwestie in een brede historische en maatschappelijke context. Op 20 november 2015 zijn de resultaten van dit onderzoek gepresenteerd in Stadsarchief Amsterdam.

Burgemeester Eberhard van der Laan ontving het eerste exemplaar van deze studie: Openstaande rekeningen. De gemeente Amsterdam en de gevolgen van roof en rechtsherstel, 1940-1950.

20151120-niod-erfpacht-gemeente-amsterdam-beeldbankwo2-460-body
Verwoeste huizen (in vermoedelijk de Joodse buurt) in Amsterdam - Beeldbank WO2 – NIOD – G.H. Krüger

De woningen van Joodse huiseigenaren werden tijdens de Tweede Wereldoorlog in het kader van de anti-Joodse maatregelen onder beheer gesteld, en in veel gevallen verkocht aan ‘arische’ Nederlanders. Als gevolg van de toenemende economische ontwrichting en de massale vlucht van ‘foute’ Nederlanders (onder wie oorlogsbeheerders en oorlogskopers) in september 1944 (Dolle Dinsdag), waren aan het einde van de oorlog veel rekeningen onbetaald gebleven. De gemeente Amsterdam koos er voor om de financiële schade die hierdoor was ontstaan, op de oorspronkelijke eigenaren of hun nabestaanden te verhalen. Het gold zowel voor de erfpachtcanon als onroerendzaakbelastingen als straatgeld en brandverzekering.

Lees het volledige bericht op de website van het NIOD-KNAW.

Over het NIOD

Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies uniek als wetenschappelijk onafhankelijk en tegelijkertijd sterk maatschappelijk georiënteerd instituut. De expertise van het NIOD ligt bij de verspreiding van kennis over de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust en genocide. Naast wetenschappelijk onderzoek biedt het NIOD een inhoudelijk sterke en intensieve dienstverlening. Zowel professionals als particulieren kunnen bij het NIOD terecht voor informatie of het raadplegen van de uitgebreide collectie. Het NIOD is een instituut van de KNAW.

Logo NIOD