Nobelprijs voor KNAW-bestuurslid Ben Feringa

5 oktober 2016

Ben Feringa, bestuurslid van de KNAW en hoogleraar organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft de Nobelprijs voor Chemie gewonnen. Feringa krijgt de prijs voor het ontwikkelen van moleculen die gecontroleerd in beweging komen als energie wordt toegevoegd. Hij deelt de prijs met de Fransman Jean-Pierre Sauvage en de Brit Sir James Fraser Stoddart.

Volgens het Nobelcomité laat het werk van Feringa, Sauvage en Fraser Stoddart zien hoe het steeds kleiner maken van technologie kan leiden tot een revolutie. De laureaten hebben machines op moleculair niveau ontwikkeld en daarmee de scheikunde naar een nieuw niveau getild. De verwachting is dat moleculaire motoren een cruciale rol gaan spelen in de ontwikkeling van nieuwe materialen, sensoren en de opslag van energie.

Over Ben Feringa

Ben Feringa (1951) doet onder meer onderzoek naar moleculaire motoren. In 1999 realiseerde hij met zijn groep de eerste door licht aangedreven moleculaire motor die een volledige rotatie kon volbrengen. Met moleculaire motoren is het bijvoorbeeld mogelijk om een antibioticum in een menselijk lichaam op afstand op de juiste plaats actief te maken.

Behalve aan moleculaire motoren werkt Feringa aan katalysatoren waarmee chemische reacties milieuvriendelijker kunnen verlopen.

Ben Feringa ontving in 2004 de Spinozapremie en werd in 2006 lid van de KNAW. Hij won tal van prestigieuze prijzen, waaronder de Arthur C. Cope Late Career Scholars Award 2015 (2014), de Japanse Nagoya Gold Medal (2013), de Marie Curie-medaille (2013), de Humboldt Award (2012), de Chemistry for the Future Solvay Prize (2015), de August Wilhelm von Hofmann Denkmünze (2016) en de Tetrahedronprijs (2016) .