Nomineren voor KNAW Merianprijs

10 december 2010

De prijs wordt per twee jaar toegekend aan een excellente, vrouwelijke wetenschapper voor haar bijzondere prestaties op het gebied van alfa- of gammawetenschappen dan wel de bètawetenschappen, die hiermee anderen inspireert tot een loopbaan in de wetenschap.

Ingesteld: 2009.

Vakgebied: Afwisselend alfa- of gammawetenschappen (2009) en bètawetenschappen (2011)

Doel: De KNAW Merianprijs is ingesteld om de zichtbaarheid van vrouwelijke wetenschapsbeoefenaren in Nederland te bevorderen en de deelname van vrouwen in de wetenschap in Nederland te stimuleren.

De KNAW Merianprijs wordt mogelijk gemaakt door SNS REAAL Fonds.

Prijs: 50.000 euro te besteden aan wetenschappelijke doeleinden en een speciaal ontworpen sieraad.

Nominatie en prijsuitreiking 2011

De KNAW nodigt universiteiten, onderzoeksinstellingen, wetenschappelijke verenigingen en andere wetenschappers uit om excellente vrouwelijke kandidaten op het gebied van de bètawetenschappen voor te dragen voor de KNAW Merianprijs 2011. De sluitingsdatum is 1 april 2011. De feestelijke prijsuitreiking zal plaatsvinden op 17 november 2011.


Beoordelende instantie: Jury KNAW Merianprijs
 
Secretariaat

KNAW
Secretariaat Afdelingen
Postbus 19121
1000 GC Amsterdam
Telefoon 020 5510 810

Meer informatie

Naomi EllemersDe KNAW kende de eerste KNAW Merianprijs voor vrouwen in de wetenschap toe aan prof. dr. Naomi Ellemers. Ellemers is hoogleraar Sociale psychologie van de organisatie aan de Universiteit Leiden. Zij kreeg de prijs voor haar excellente wetenschappelijk onderzoek en haar actieve inzet voor gelijke kansen voor vrouwen in de wetenschap.

Op dinsdag 26 januari 2010 is in het Trippenhuis, Amsterdam de eerste KNAW Merianprijs uitgereikt aan Naomi Ellemers (Zie ook persbericht, 3 november 2009).

  • Laudatio (pdf)
    (Uitgesproken op 26 januari 2010 door prof. dr. J.W.M. van der Meer, vicepresident van de KNAW en lid van de jury van de KNAW Merianprijs)
  • Voordracht 'Normen en waarden' (pdf)
    (Gehouden op 26 januari 2010 door prof. dr. N. Ellemers, laureate van de eerste KNAW Merianprijs)
     

Zie ook het interview van Hans van Maanen met Naomi Ellemers in Akademie Nieuws: Liever 'het goede' dan 'het slimme' (pdf)