Persbericht NIOO-KNAW

Nooit meer met z'n tweetjes. Gemeenschap van micro-organismen beïnvloedt seks en voorplanting bij dieren

15 januari 2020

Het is een raar idee, maar hoe succesvol we ons als stel voortplanten hangt af van wie er verder bij is. Want een hele verzameling aan micro-organismen omringt ons, ook daarbij. Met een uitgebreid overzicht van aanwijzingen laat Melissah Rowe van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) deze week in het tijdschrift 'Trends in Ecology & Evolution' zien wat de impact is. Het kan zelfs tot nieuwe diersoorten leiden.

Het lijkt een heel intiem moment, met z’n tweetjes. Maar niets is minder waar. In, op en rondom ei- en zaadcellen blijkt een hele gemeenschap van allerlei micro-organismen te leven. Bacteriën, schimmels of virussen – goed en slecht, maar in ieder geval met veel meer invloed op onze gezondheid en vruchtbaarheid dan gedacht. En dat geldt evenzeer voor (andere) dieren.

Verder lezen

Lees verder op de website van het NIOO-KNAW.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO)

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO - KNAW) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het NIOO doet ecologisch onderzoek in de zee, op het land en in het zoete water. Daarbij onderzoekt het hoe levende wezens met elkaar en met hun omgeving omgaan. Voor het stimuleren van biodiversiteit en duurzaamheid in natuur en maatschappij maakt het NIOO gebruik van een wereldwijd netwerk van wetenschappers, beleidsmakers, natuurbeheerders en andere stakeholders.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO - KNAW) is gevestigd in Wageningen (Droevendaalsesteeg 10, 6708 PB Wageningen).


Logo NIOO