Nieuwsbericht Meertens Instituut

Onderzoek over het Nederlandse slavernijverleden en racisme in Nederland

28 juni 2021

Markus Balkenhol (Meertens Instituut) en John Schuster (onafhankelijke onderzoeker) onderzoeken hoe er in Nederland naar het slavernijverleden en racisme wordt gekeken. Onderdeel van dit onderzoek is een vragenlijst voor het Nederlandse publiek. Doet u mee?

Sinds 1993 wordt de afschaffing van slavernij op 1 juli 1863 (Keti Koti) ieder jaar publiek herdacht, en sinds enkele jaren ook de opstand in 1795 van slaafgemaakten op Curaçao, onder leiding van Tula. In 2007 werd slavernij onderdeel van de historische canon van Nederland, en sindsdien is er ook uitbreiding van het onderzoek naar het slavernijverleden. Recent is er ook discussie over Zwarte Piet en de opkomst van de Black Lives Matter-beweging.

Vragenlijst

Deze discussies zijn weliswaar vaak het onderwerp in kranten, talkshows, de lokale en landelijke politiek, en sociale media, maar het is vaak een kleine groep van Nederlandse burgers die zich hier publiekelijk in mengt. Bovendien weten we eigenlijk vrij weinig over de verschillende meningen die er in de samenleving bestaan. De genoemde onderzoekers willen deze kennislacune met deze vragenlijst proberen te verhelpen. Uw deelname wordt zeer op prijs gesteld. Vul deze vragenlijst nu in.

Het Meertens Instituut

Het Meertens Instituut is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Dit instituut houdt zich bezig met de bestudering en documentatie van Nederlandse taal en cultuur. Centraal staan de verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven. De collecties van het Meertens Instituut vormen een belangrijk onderdeel van de nationale geesteswetenschappelijke infrastructuur.

Het Meertens Instituut is gevestigd in Amsterdam (Oudezijds Achterburgwal 185, 1012 DK Amsterdam).

Logo Meertens Instituut