Onderzoekers vinden zenuwcellen die reageren op bekende Nederlanders

22 december 2010

Onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen van de KNAW (NIN-KNAW), VUmc en epilepsiecentrum SEIN hebben zenuwcellen ontdekt die reageren op bekende Nederlanders.

Terwijl patiënten naar plaatjes van onder meer Jan Smit en Albert Verlinde keken, werd de activiteit van afzonderlijke hersencellen geregistreerd. Een aantal cellen in de hippocampus, een hersenstructuur die betrokken is bij geheugen, was verrassend selectief.

Eén cel reageerde alleen op een plaatje van Jan Smit en een andere cel alleen op een plaatje van Albert Verlinde. Bij het zien van de plaatjes begonnen de zenuwcellen elektrische impulsen uit te zenden die konden worden gemeten met elektroden. Het meest verrassend was een cel die reageerde op Wendy van Dijk, maar ook op haar alter ego Ushi. De patiënt wist dat Ushi en Wendy van Dijk dezelfde persoon zijn, hierdoor reageerde de zenuwcel op beide plaatjes en niet op andere plaatjes.

Bij een deel van alle epilepsiepatiënten is een hersenoperatie de aangewezen behandeling om van de ziekte te genezen. Om een indruk te krijgen van de oorsprong van epileptische aanvallen en de juiste operatie te kunnen verrichten, zijn bij patiënten elektroden geïmplanteerd die zo klein zijn dat de activiteit van individuele hersencellen kan worden gemeten. Hierdoor is het mogelijk om de rol van deze hersencellen bij geheugenfuncties , herkenning en het zien in kaart te brengen.

De onderzoekers verwachten door het onderzoek nieuwe inzichten te kunnen verschaffen in de wijze waarop we nadenken over visuele informatie en hoe informatie in ons geheugen wordt opgeslagen. Ook worden de resultaten gebruikt om beter te begrijpen hoe epileptische aanvallen kunnen ontstaan en hoe de behandeling van epilepsie kan worden verbeterd.

 

Logo VUmc