Onlangs ontdekt oranje penicillium vernoemd naar aanstaande koning van Nederland

11 april 2013

Onderzoekers van het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS-KNAW) vernoemen een recent ontdekte oranjekleurige penicillium (penseelschimmel uit de familie van de peniciline) naar ZKH de Prins van Oranje: Penicillium vanoranjei. Vier andere soorten penicillia die tot hetzelfde geslacht behoren en gelijktijdig ontdekt zijn, krijgen de namen Penicillium maximae, Penicillium amaliae, Penicillium alexiae en Penicillium arianeae.Dit maakt het CBS-KNAW vandaag bekend tijdens een internationaal symposium in Amsterdam. Het instituut beschikt over ‘s werelds grootste collectie levende micro-organismen.

Het naar de Prins van Oranje vernoemde penicillium is bijzonder vanwege de oranje kleur, een zeer zeldzaam voorkomend verschijnsel in de mycologische wereld. Directeur Pedro Crous van CBS-KNAW: ‘De oranje kleur van dit door ons ontdekte micro-organisme is verrassend; geen van onze onderzoekers heeft dit eerder gezien. De presentatie van onze vondsten valt min of meer samen met de troonswisseling en daarom vernoemen we, met een respectvolle knipoog, deze penseelschimmels naar de aanstaande koning van Nederland en zijn gezinsleden.’

De onderzoekers beschrijven hun vondsten in het artikel ‘Five new Penicillium species in section Sclerotiora: a tribute to the Dutch Royal family’. Het artikel wordt gepubliceerd in het internationale mycologische tijdschrift Persoonia en is vanaf vandaag online beschikbaar.

Penicillia staan bekend om het profijt dat ze de mensheid bieden, in de vorm van bijvoorbeeld antibiotica (penicilline) en andere geneesmiddelen. Nader wetenschappelijk onderzoek zal moeten uitwijzen of dit ook geldt voor de vijf nieuwe soorten.