Persbericht Hubrecht Instituut

Opnieuw afstellen van hormoonproducerende cellen in de darm

31 januari 2019

Onderzoekers van de groep van Hans Clevers in het Hubrecht Instituut in Utrecht en hun collega’s werpen een nieuw licht op het ontstaan en de functie van hormoonproducerende cellen in de darm, en openen daarmee nieuwe deuren voor het afstellen van deze hormoonproductie voor de behandeling van ziektes.

Hun resultaten zijn recent gepubliceerd in de wetenschappelijke tijdschriften Nature Cell Biology en Cell.

Darmhormonen

Heb je je ooit afgevraagd waar dat plotselinge gevoel van honger vandaan komt als je lege maag rommelt? Duizenden cellen die reageren op voedingsstoffen verdeeld over je maag en darm, ook wel enteroendocriene cellen genoemd, hebben zojuist miljoenen kleine blaasjes gevuld met het honger hormoon ghrelin afgegeven aan je bloed. Dit soort hormonen vormen de primaire communicatiemethode van de darm met verderop gelegen delen van de darm, maar ook met andere organen zoals de alvleesklier en de hersenen. Verschillende enteroendocriene cellen produceren verschillende hormonen als reactie op verschillende prikkels. Deze hormonen zorgen bijvoorbeeld voor een hongergevoel of een vol gevoel, coördineren de peristaltische bewegingen in de darm, stimuleren de reparatie van de beschermende cellaag van de darm of bevorderen een hogere afgifte van insuline door de alvleesklier. Dit laatste is vooral interessant voor patiënten met diabetes type 2, die van zichzelf niet in staat zijn om voldoende insuline te produceren voor het stabiliseren van hun bloedsuikerwaarden. Een van de meest succesvolle behandelingen voor diabetes is gebaseerd op het darmhormoon GLP1, waarmee deze patiënten in staat zijn hun bloedsuikerwaarden onder controle te houden, zonder hiervoor insuline-injecties te hoeven gebruiken. 

Verder lezen

Lees het volledige bericht op de website van het Hubrecht Instituut.

Het Hubrecht Instituut

Het Hubrecht Instituut - een onderzoeksinstituut van de KNAW- dat zich richt op ontwikkelings- en stamcelbiologie. De 24 onderzoeksgroepen van het instituut doen fundamenteel en multidisciplinair onderzoek, zowel in gezonde systemen als in ziektemodellen. Sinds 2008 is het instituut geaffilieerd met het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Dit bevordert de vertaling van het onderzoek naar de kliniek. Het Hubrecht Institute heeft een partnerschap met het European Molecular Biology Laboratory (EMBL).

Logo Hubrecht Instituut