Paradisolezingen 2012: Complexiteit - Over de samenhang van systemen in de natuur, ons lichaam en het heelal

14 december 2011

In de Paradisolezingen 2012 komen complexe systemen, ingewikkelde materie en onzichtbare structuren aan de orde. Acht wetenschapslezingen over de complexe breinen van jong en oud, complexiteit op en in de aarde, en ingewikkelde krachtsverhoudingen in de lucht en in het heelal.

Theoretisch fysicus Erik Verlinde presenteert zijn revolutionaire visie op de zwaartekracht, hersenwetenschapper Dick Swaab belicht simpele opvattingen over complexe breinen, ontwikkelingspsycholoog Eveline Crone ontleedt het puberbrein, aquatisch ecoloog Marten Scheffer verzorgt een ‘concerted science’ optreden over Het Grote Geheel, mathematisch fysicus en KNAW-president Robbert Dijkgraaf legt de oerknal uit, geoloog Salomon Kroonenberg reist door de tijd van de aarde, wiskundige Hester Bijl bespreekt de hogere wiskunde van vleugels, en moleculair geneticus Jan Hoeijmakers onthult het geheim van gezond oud.

De lezingen vinden plaats op zondagochtenden van 11.00 tot 12.00 uur in Paradiso, Weteringschans 6 te Amsterdam. Na afloop van de lezing is er tot 13.00 uur gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie tussen spreker en publiek. Toegangskaarten kosten € 11,- per persoon. Vrienden van Verstegen & Stigter en VPRO-leden betalen € 9,- p.p.; studenten € 5,-. Informatie en kaartverkoop: Verstegen & Stigter, telefoon 020 623 5451 of www.verstigt.nl.

Deze achttiende serie Paradisolezingen wordt georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van de vereniging van universiteiten VSNU, science center NEMO, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en de VPRO.