Paradisolezingen 2013

AAP, NOOT, HIGGS - over de bouwstenen van het universum

25 september 2012

In de Paradisolezingen 2013 bespreken acht gelauwerde Nederlandse wetenschappers elementaire deeltjes, sociale en neurologische bouwstenen en de ontwikkeling van het leven.

paradisolezingen2013.jpgMuziekwetenschapper Henkjan Honing spreekt over de bouwstenen van muziek en muzikaliteit, moleculair astrofysicus Ewine van Dishoeck over water en de bouwstenen voor leven in het heelal, theoretisch fysicus Stan Bentvelsen belicht het onderwerp Higgs, paleontoloog Jelle Reumer spreekt over de ontwikkeling van het leven, etholoog Frans de Waal gaat op zoek naar humanisme bij de primaten, scheidingstechnoloog Maaike Kroon houdt een lezing met als titel 'Door kundig scheiden bouwen aan een duurzame toekomst', kwantumfysicus Leo Kouwenhoven spreekt over het Majorana-deeltje en medisch bioloog Marianne Rots over epigenetica en het bouwplan van ons lichaam.

De lezingen vinden plaats op zondagochtenden van 11.00 tot 12.00 uur in Paradiso, Weteringschans 6 te Amsterdam. Na afloop van de lezing is er tot 13.00 uur gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie tussen spreker en publiek.

Toegangskaarten kosten € 11,- per persoon. Vrienden van Verstegen & Stigter en VPRO-leden betalen € 9,- p.p.; studenten € 5,-. Informatie en kaartverkoop: Verstegen & Stigter, telefoon 020 623 5451 of www.verstigt.nl.

De overkoepelende titel van de Paradisolezingen 2013 luidt AAP, NOOT, HIGGS - over de bouwstenen van het universum. In de Paradisolezingen 2013 bespreken acht gelauwerde Nederlandse wetenschappers elementaire deeltjes, sociale en neurologische bouwstenen en de ontwikkeling van het leven.

Deze negentiende serie wetenschapslezingen is een samenwerkingsproject van Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van vereniging van universiteiten VSNU, science center NEMO, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en de VPRO.