Pearl Dykstra benoemd in High Level Group Europese Commissie

10 november 2015

Vicepresident Pearl Dykstra van de KNAW treedt toe tot de High Level Group van wetenschappelijke adviseurs voor de Europese Commissie. De groep van zeven Europese topwetenschappers adviseert de Commissie op basis van wetenschappelijke inzichten om zo bij te dragen aan de kwaliteit van de Europese regelgeving.

De bekendmaking van de samenstelling van de High Level Group markeert de start van het Scientific Advice Mechanism (SAM). In mei van dit jaar kondigden voorzitter Juncker van de Europese Commissie en Eurocommissaris Moedas, verantwoordelijk voor onderzoek, wetenschap en innovatie, dit initiatief aan. Er waren ruim 160 wetenschappers voorgedragen door 74 organisaties.

Pearl Dykstra over haar benoeming: ‘De instelling van de High Level Group is een geweldige erkenning van het belang van wetenschappelijk onderzoek voor beleidsmakers en politici. Ik verheug me op de samenwerking met de Europese commissarissen – en uiteraard ook met de overige zes leden van de High Level Group.’

KNAW-president José van Dijck over de benoeming: ‘We zijn buitengewoon trots dat Pearl Dykstra, vicepresident van de KNAW, benoemd is in het Scientific Advice Mechanism dat Eurocommissaris Moedas gaat adviseren. Zij heeft alle bestuurlijke en wetenschappelijke kwaliteiten om deze eerste versie van de SAM tot een succes te maken.’

Scientific Advice Mechanism

Het Scientific Advice Mechanism bundelt de kennis van nationale wetenschapsacademies en hun Europese koepelorganisaties en ondersteunt de Commissie met onafhankelijk wetenschappelijk advies, tijdig en van hoge kwaliteit, om daarmee bij te dragen aan de kwaliteit van EU-regelgeving. De aanstelling van de leden van de High Level Group is voor ten minste tweeënhalf jaar, met eenmalig de mogelijkheid van herbenoeming.

Over Pearl Dykstra

Pearl Dykstra is hoogleraar empirische sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en onderzoeksdirecteur van het Departement Bestuurskunde en Sociologie van die universiteit. In 2012 ontving zij een ERC Advanced Investigator Grant van de EU voor haar onderzoek naar de maatschappelijke context van families.