Presentatie publicatie Gruuthuse-handschrift

12 juni 2015

Na vele eeuwen is op 12 juni 2015 de eerste complete uitgave van het Gruuthuse-handschrift gepresenteerd, de vijftiende-eeuwse schatkamer van Nederlandstalige poëzie en liedkunst, waaronder het beroemde Egidius waer bestu bleven. Het KNAW-instituut Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en de Koninklijke Bibliotheek brengen de wetenschappelijke editie uit in samenwerking met Uitgeverij Verloren.

Het befaamde Gruuthuse-handschrift is tot stand gekomen in Brugge omstreeks 1400. Met deze uitgave verschijnt het complete handschrift voor het eerst in een moderne wetenschappelijke editie. De editie is ingeleid en kritisch uitgegeven door Herman Brinkman, met een transcriptie van de melodieën door Ike de Loos. Een uitvoerige inleiding situeert de codex in de culturele omgeving waarin hij is ontstaan, woordverklaringen brengen de teksten en de liederen nu ook binnen het bereik van een ruimer publiek en een afzonderlijk commentaardeel maakt de teksten toegankelijk voor verder wetenschappelijk onderzoek.

Lees verder: Website Huygens ING

Over het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING)

Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING) is een instituut van de KNAW. Het Huygens ING verricht onderzoek en maakt teksten toegankelijk op het gebied van geschiedenis, literatuur- en wetenschapsgeschiedenis. Informatietechnologie speelt daarbij een belangrijke rol. Het instituut heeft rond de 100 medewerkers, grotendeels wetenschappers. Het is gevestigd in Den Haag.

Logo Huygens ING