Prijsvraag voor een bus topwetenschappers op school

2 december 2010

Van 1 december 2010 tot eind april 2011 kunnen eerste en tweede klassen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs elke maand meedoen met een prikkelende prijsvraag. Wie de vraag over wetenschap goed beantwoordt, maakt kans op een uitzonderlijke prijs

De prijsvraag over wetenschap wisselt maandelijks en staat op de website 'De Jonge Akademie on Wheels'. Onderbouwklassen - van vmbo tot vwo - kunnen meer dan eens laten zien wat ze waard zijn. Wie de vraag over wetenschap goed beantwoordt, maakt kans op een uitzonderlijke prijs. Namelijk een bus vol jonge topwetenschappers die leerlingen een dag lang laten ervaren wat wetenschap is en wat wetenschappers doen. In totaal kunnen acht scholen een bezoek van De Jonge Akademie on Wheels winnen. De bussen rijden in het voorjaar van 2011.

De Jonge Akademie on wheels

De Jonge Akademie is binnen de KNAW een platform van vijftig jonge wetenschappers (25-45 jaar) die internationaal tot de top van hun vakgebied behoren. Zij willen jongeren op een vernieuwende manier in aanraking laten komen met wetenschap. Doel van De Jonge Akademie on Wheels, dat in 2008 een succesvolle formule bleek, is laten zien dat wetenschap draait om nieuwsgierigheid naar de wereld om je heen. Vragen stellen en samen zoeken naar een antwoord is dan ook de kern van alle onderdelen van het onderwijsproject De Jonge Akademie on Wheels, dat in deze uitgebreide versie mogelijk is gemaakt door SNS REAAL Fonds.

Om in het voorjaar van 2011 een bus vol wetenschappers op school te winnen, kunnen docenten hun onderbouwleerlingen van december 2010 tot eind april 2011 laten meedoen met een maandelijks wisselende prijsvraag over wetenschap op de website 'De Jonge Akademie on Wheels'. Meedoen biedt elke maand een nieuwe kans op één van de acht bussen die in het voorjaar van 2011 de winnende scholen bezoeken voor een uitdagend dagprogramma met workshops, een estafette en experimenten rond het thema 'eten'. De winnaars worden maandelijks op de website bekendgemaakt.

Om hun leerlingen letterlijk spelenderwijs te laten ervaren 'hoe wetenschap werkt' en tegelijkertijd te oefenen voor de prijsvraag kunnen docenten op 'De Jonge Akademie on Wheels' gratis het spel Expeditie Moendoes bestellen of downloaden. Het opdrachtenspel draait om het in kaart brengen van een onbekende planeet. Leerlingen moeten daarvoor informatie verzamelen, gegevens uitwisselen en conclusies publiceren: kortom te werk gaan als een team wetenschappers. Het spel, dat in één lesuur te spelen is, kan in alle vakken gebruikt worden.

Voor de redactie

Meer informatie over De Jonge Akademie on Wheels: Annica Peeters, De Wolven, annica@dewolven.com tel. 020 620 3354.