Prins van Oranje reikt Heinekenprijzen 2012 en Heineken Young Scientists Awards 2012 uit

28 september 2012

Op 27 september 2012 hebben Titia de Lange, Peter Struycken, Hans Clevers, William Laurance, Geoffrey Parker en John Duncan de Heinekenprijzen voor wetenschap en kunst uitgereikt gekregen door Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje.

Hij reikte ook de Heineken Young Scientists Awards voor excellente jonge wetenschappers uit. De winnaars van deze Heineken Young Scientists Awards 2012 zijn Geert van den Bogaart, Linda van Laake, Tjisse van der Heide, Uğur Ümit Üngör en Floris de Lange.

icon_video_bruin.gif

Opnames van de uitreiking door Frank Buis/AT5 (Copyright: AT5 Amsterdam)

De Prins hield bij deze gelegenheid een toespraak over de 'usefulness of useless research' en het belang van wetenschappelijke vrijheid.

Toespraak van de Prins van Oranje tijdens de bijzondere zitting van de KNAW in de Beurs van Berlage te Amsterdam, 27 september 2012

Foto: Frank van Beek / Capital PhotosUitreiking van de Heinekenprijzen en de Young Scientists Awards 2012. Foto: Frank van Beek voor Heineken. Klik op de foto voor een afbeelding van hoge resolutie

V.l.n.r. Titia de Lange, Peter Struycken, Hans Clevers, Geert van den Bogaard, Charlene L. de Carvalho-Heineken (voorzitter Alfred Heineken Fondsen Foundation), Tjisse van der Heide, ZKH de Prins van Oranje, Floris de Lange, Pearl Dykstra (vicepresident KNAW), Linda van Laake, William Laurance, Uğur Ümit Üngör, Geoffrey Parker, John Duncan

De Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica

Titia de Lange, hoogleraar aan de Rockefeller University in New York, Verenigde Staten, ontving de Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica voor haar onderzoek naar 'telomeren', de beschermende uiteinden van chromosomen die onder meer een belangrijke rol spelen bij veroudering en kanker.

Laudatio (Engels)

Laudatio (Nederlands)

Video-interview

Interview in Akademie Nieuws

De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst

Peter Struycken, beeldend kunstenaar in Gorinchem, ontving de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst voor de manier waarop hij al vijftig jaar lang, op methodische wijze vormen, kleuren en processen toepast in vernieuwende en aansprekende werken. 

Laudatio (Engels) 

Laudatio (Nederlands)

Video-interview

De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde

Hans Clevers, voormalig directeur van het Hubrecht Instituut in Utrecht, Nederland, president van de KNAW, ontving de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde voor zijn onderzoek naar de regulering van groei van levende weefsels tijdens de normale ontwikkeling van organismen en tijdens ongeremde tumorgroei.

Laudatio (Engels) 

Laudatio (Nederlands)

Video-interview

Interview in Akademie Nieuws

De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen

William Laurance, hoogleraar aan de James Cook University in Cairns, Australië, ontving de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen voor zijn onderzoek naar de effecten van menselijke ingrepen zoals versnippering, houtkap, jacht en bosbranden op het kwetsbare Amazonegebied. Ook als wetenschapscommunicator speelt hij een grote rol in het maatschappelijke debat over de redding van het Zuid-Amerikaanse regenwoud.

Laudatio (Engels)

Laudatio (Nederlands)

Video-interview

Interview in Akademie Nieuws

De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschappen

Geoffrey Parker, hoogleraar aan Ohio State University in Columbus, Ohio, Verenigde Staten, ontving de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap voor zijn grote bijdragen aan onze kennis van de sociale, politieke en militaire geschiedenis van Europa tussen 1500 en 1650, met een speciale aandacht voor Spanje, Filips II en de Nederlandse Opstand; voor zijn bijdrage aan de militaire geschiedenis in het algemeen en voor zijn de studie van de rol van het klimaat in de wereldgeschiedenis. 

Laudatio (Engels)

Laudatio (Nederlands)

Video-interview

Interview in Akademie Nieuws

De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Cognitiewetenschap

John Duncan, adjunct-directeur van de MRC Cognition and Brain Sciences Unit in Cambridge, Verenigd Koninkrijk, ontving de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Cognitiewetenschap voor zijn opmerkelijk multidisciplinaire en vernieuwende onderzoek naar de relaties tussen psychologie, gedrag en intelligentie enerzijds en neurologische processen anderzijds. Duncan's concepten behoren tot de hoekstenen van de cognitieve neurowetenschap.

Laudatio (Engels)

Laudatio (Nederlands)

Video-interview

Interview in Akademie Nieuws

 

 

Heineken Young Scientists Awards 2012

Geert van den Bogaart (31) ontving de Heineken Young Scientists Award voor de Biochemie en Biofysica voor zijn onderzoek naar celbiologische problemen.

Interview in Akademie Nieuws

Linda van Laake (32) ontving de Heineken Young Scientists Award voor de Geneeskunde voor haar onderzoek naar regeneratie van het hart met embryonale stamcellen.

Interview in Akademie Nieuws

Uğur Ümit Üngör (31) ontving de Heineken Young Scientists Award voor de Historische Wetenschap voor zijn historisch-sociologisch onderzoek naar massaal geweld, nationalisme en staatsvorming.

Interview in Akademie Nieuws

Tjisse van der Heide (32) ontving de Heineken Young Scientists Award voor de Milieuwetenschappen voor zijn onderzoek naar de rol van zeegrassen en andere vergelijkbare biobouwers in het mariene inter-getijdengebied.

Interview in Akademie Nieuws

Floris de Lange (34) ontving de Heineken Young Scientists Award voor de Cognitiewetenschap voor zijn onderzoek naar visuele waarneming en motorische verbeelding.

Interview in Akademie Nieuws