Prins van Oranje reikt prijzen uit voor wetenschap en kunst

4 september 2012

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje reikt donderdag 27 september in Amsterdam zes internationale prijzen uit op het gebied van wetenschap en kunst en vijf prijzen voor jonge Nederlandse wetenschappers. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens een bijzondere zitting van de KNAW. Voorafgaand aan de uitreiking houdt de Prins een toespraak.

De tweejaarlijkse Heinekenprijzen (elk 150.000 euro, en 50.000 voor de kunstprijs) en Heineken Young Scientists Awards (10.000 euro) worden beschikbaar gesteld door de Dr. H.P. Heinekenstichting en de Stichting Alfred Heineken Fondsen. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen selecteert de winnaars.

 Foto: Frank van Beek / Capital PhotosUitreiking van de Heinekenprijzen en de Young Scientists Awards 2010. Foto: Frank van Beek / Capital Photos

Titia de Lange ontvangt de  Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica voor haar onderzoek naar 'telomeren', de uiteinden van chromosomen die onder meer een belangrijke rol spelen bij veroudering en kanker.

Peter Struycken krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst voor de manier waarop hij al vijftig jaar lang op methodische wijze vormen, kleuren en processen toepast in vernieuwende werken. Een voorbeeld zijn de postzegels met uit stippen opgebouwde afbeeldingen van de Koningin.

Hans Clevers krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde voor zijn onderzoek naar de regulering van groei van levende weefsels tijdens de normale ontwikkeling van organismen en tijdens ongeremde tumorgroei. Clevers kreeg de prijs toegekend toen hij verbonden was aan het Hubrecht Instituut in Utrecht. Inmiddels is hij president van de KNAW.

De Amerikaan William Laurance krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen voor zijn onderzoek naar de effecten van menselijke ingrepen zoals versnippering, houtkap, jacht en bosbranden op het Amazonegebied en voor zijn rol in het maatschappelijke debat over bescherming van het Zuid-Amerikaanse regenwoud.

De Brit Geoffrey Parker krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap voor zijn grote bijdragen aan de kennis van de sociale, politieke en militaire geschiedenis van Europa tussen 1500 en 1650, voor zijn bijdrage aan de militaire geschiedenis in het algemeen en voor zijn studie van de rol van het klimaat in de wereldgeschiedenis.

De Brit John Duncan krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Cognitiewetenschap voor zijn multidisciplinaire en vernieuwende onderzoek naar de relaties tussen psychologie, gedrag en intelligentie enerzijds en neurologische processen anderzijds.

De Heineken Young Scientists Awards voor excellente jonge wetenschappers worden dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. De winnaars zijn Geert van den Bogaart (onderzoek naar celbiologische problemen), Linda van Laake (regeneratie van het hart), Uğur Ümit Üngör (massaal geweld, nationalisme en staatsvorming), Tjisse van der Heide (biobouwers in de Waddenzee) en Floris de Lange (visuele waarneming).