Rianne Letschert benoemd tot Rector Magnificus Universiteit Maastricht

22 april 2016

De Raad van Toezicht van de Universiteit Maastricht heeft vandaag de benoeming aangekondigd van Rianne Letschert tot Rector Magnificus van de Universiteit Maastricht per 1 september 2016. Rianne Letschert, hoogleraar victimologie en internationaal recht en voorzitter van De Jonge Akademie van de KNAW, volgt rector Luc Soete op voor een periode van vier jaar, met mogelijkheid van herbenoeming.

Letschert-Rianne-14042.jpgRianne Letschert (39) is hoogleraar victimologie en internationaal recht, werkzaam bij het International Victimology Institute Tilburg (INTERVICT). In 2005 promoveerde zij op het gebied van internationaal recht. Letschert is lid van de Raad van Toezicht van Slachtofferhulp Nederland, en expert consultant voor slachtoffers voor het Special Tribunal for Lebanon.
In 2013 trad zij toe tot De Jonge Akademie waarvan zij sinds 1 april 2015 voorzitter is. Dit voorzitterschap zal zij gezien haar benoeming in Maastricht neerleggen.
In 2015 ontving Letschert een NWO Vidi beurs en datzelfde jaar nam zij zitting in het EU Identification Committee dat de eerste zeven leden selecteerde van de High Level Panel Group van het Europese Scientific Advisory Mechanism. In 2016 kreeg zij een fellowship bij het Netherlands Institute of Advanced Studies (NIAS-KNAW), aangeboden door HiiL Innovating Justice. Ze is daarnaast life long member van Clare Hall College in Cambridge.

De Maastrichtse benoemingsadviescommissie (BAC) heeft alle voorgedragen interne en externe kandidaten beoordeeld aan de hand van de profielschets, waarbij met nadruk is gekeken naar geschikte vrouwelijke kandidaten. Volgens de BAC past de gekozen kandidaat uitstekend in het profiel van de Universiteit Maastricht (UM). Zij heeft een indrukwekkend track record opgebouwd op het gebied van onderwijs en onderzoek en beschikt over ruime bestuurlijke ervaring. Daarnaast heeft de nieuwe Rector Magnificus een voor de UM relevant netwerk in Nederland en Brussel en een overtuigende visie op de strategische ontwikkeling van de UM, mede in samenhang met landelijke ontwikkelingen.

KNAW-president José van Dijck feliciteert Rianne Letschert en de Universiteit Maastricht met haar benoeming. ‘Als pleitbezorger van meer vrouwen op hogere bestuursposities in de wetenschappelijke wereld juich ik de keuze van de UM voor een jonge getalenteerde vrouwelijke onderzoeker van harte toe. Het is natuurlijk jammer dat Rianne haar voorzitterschap van De Jonge Akademie een klein jaar eerder dan gepland zal neerleggen, maar ik ben ervan overtuigd dat De Jonge Akademie opnieuw een kundige voorzitter uit haar geledingen zal kiezen.’

Truze Lodder, voorzitter van de Raad van Toezicht: ‘We zijn bijzonder blij dat Rianne Letschert deze stap in haar loopbaan wil maken. De komst van een jonge, vrouwelijke rector zal een verandering van dynamiek in ons College van Bestuur betekenen. Die natuurlijke beweging is van waarde voor alle geledingen van onze jonge universiteit, die innovatie in onderwijs en onderzoek hoog in het vaandel draagt.’

Rianne Letschert: ‘Ik heb heel veel zin in deze prachtige uitdaging en beschouw het als een grote eer de rol van rector aan de Universiteit Maastricht te mogen vervullen. Met haar sterk internationale oriëntatie en haar goedgekozen wetenschappelijk onderwijs en onderzoekprofiel is de Universiteit Maastricht voor mij als nieuwe rector een droom van een uitdaging.’