Persbericht NIOO-KNAW

Rupsen luisteren 'voicemail' af door grond te eten

19 maart 2019

Bladetende rupsen blijken hun darmflora sterk te verrijken door het eten van grond. Je ziet zo zelfs effecten van planten die eerder in die grond groeiden als ‘erfenis’ terug in de bacteriën en schimmels in rupsen. Dat schrijven onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW, een onderzoeksinstituut van de KNAW) op 19 maart in Nature Communications. Niet alleen interessant voor wetenschappers, maar ook voor plantenkwekers en boeren.

Rupsen vertonen gelijkenissen met mensenkinderen. 'Kinderen steken soms wat grond in hun mond – en de gedachte is dat dit goed is voor hun weerstand,' zegt onderzoeker Martijn Bezemer van het NIOO-KNAW. 'Rupsen blijken dat nu ook te doen.'

De etende kooluil-rups, de rupsensoort in dit onderzoek. Bron Wikipedia

Plantentelefoons en voicemails

Bij eerder onderzoek van het NIOO bleken planten als een soort telefoons informatie door te geven tussen insecten bovengronds en ondergronds. Daar kwam nog bij dat de bodem ook zulke berichten als een soort voicemail op kan slaan, die later ‘af te luisteren’ is. In nieuw onderzoek heeft een team van vier ecologen nu ontdekt, dat bovengrondse insecten zoals rupsen deze voicemail zelf op kunnen halen uit de grond – zonder tussenkomst van een plant.

Verder lezen

Website NIOO-KNAW

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO)

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO - KNAW) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het NIOO doet ecologisch onderzoek in de zee, op het land en in het zoete water. Daarbij onderzoekt het hoe levende wezens met elkaar en met hun omgeving omgaan. Voor het stimuleren van biodiversiteit en duurzaamheid in natuur en maatschappij maakt het NIOO gebruik van een wereldwijd netwerk van wetenschappers, beleidsmakers, natuurbeheerders en andere stakeholders.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO - KNAW) is gevestigd in Wageningen (Droevendaalsesteeg 10, 6708 PB Wageningen).


Logo NIOO