Persbericht IISG-KNAW

Scriptieprijs 2016 voor onderzoek naar seksuele verlangens in de Middeleeuwen

8 december 2016

Marlisa den Hartog won op 7 december 2016 de Volkskrant-IISG Scriptieprijs voor Geschiedenis voor haar scriptie The Pleasure that is taken in bed, waarin zij de wereld van seksuele verlangens, daden en identiteit in Italië in de late Middeleeuwen tot leven bracht.

Juryrapport

Dit deed zij door 5 zeer verschillende literaire genres te analyseren en te vergelijken. Uit het juryraport: 'Marlisa’s rijke duidingen, vol theoretische dwarsverbanden, prachtcitaten en exotische synoniemen, zorgen ervoor dat een wereld die anders onder de lakens verborgen zou blijven in het volle daglicht komt te staan. Met haar scriptie zet ze hiermee een volgende stap in het historiografische debat, door te laten zien dat en hoe seksuele identiteit in de Middeleeuwen veranderde. Het brengt daarmee het debat over de tijdgebondenheid dan wel de tijdloosheid van seksuele identiteit naar een ander niveau. Foucault zou er wakker van hebben gelegen.'

Volledige bericht

Lees het volledige bericht op de website van het IISG.

Het IISG

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis is opgericht in 1935 en is een van de meest vooraanstaande onderzoeksinstituten ter wereld op het terrein van de sociale geschiedenis. Sinds 1979 is het een instituut van de KNAW. De (soms politiek gevoelige) collecties zijn eigendom van – of in bruikleen afgestaan aan – de onafhankelijke Stichting IISG.


Logo IISG