Persbericht IISG-KNAW

Scriptieprijs 2017 voor Olav Hofland over Russische keukens

7 december 2017

Olav Hofland won op 6 december 2017 de Volkskrant-IISG-Scriptieprijs voor Geschiedenis voor zijn scriptie Cooking Towards Communism. Domestic cooking and the Khrushchev Regime’s struggle for the Communist way of life.

Foto: Brand Berghouwer

Juryrapport

Olav Hofland schreef een rijke geschiedenis over aanpassing en overleving, waarin hij Kremlin en keuken met elkaar weet te verbinden. De kookboeken, kranten, overheidsbronnen, columns en voedseltechnologische tijdschriften, zijn met oog voor detail en liefde voor taal en vertaling gekozen.

Het onderwerp bevindt zich op het historiografisch gezien zeer relevante snijvlak van politieke geschiedenis, voedselgeschiedenis en Ruslandkunde. Het verhaal is zeer goed opgebouwd en leest vloeiend, als een pageturner. Olav Hofland heeft de balans gevonden tussen droom en daad. De idealen van het post-Stalin-regime over de belangrijkste brandstof: voedsel, bleken immers in werkelijkheid vooral de hond, of de beer, in de pot te zijn.

Over de prijs

De Scriptieprijs is een initiatief van het IISG en de Volkskrant. De prijs wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt voor de beste Masterscriptie op het gebied van de nationale of internationale geschiedenis, geschreven aan een Nederlandse universiteit. Het IISG stelt een geldprijs van €1500 beschikbaar voor de winnende scriptie.

Over het IISG

Werk en arbeidsverhoudingen bepalen ons leven in hoge mate. Daarom onderzoekt het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) hoe deze verhoudingen zich wereldwijd op de lange termijn ontwikkelen. Om dit historisch onderzoek te kunnen verrichten en andere onderzoekers te faciliteren, verzamelen we archieven en data op mondiale schaal. Het IISG is opgericht in 1935 en is een van de meest vooraanstaande onderzoeksinstituten ter wereld op het terrein van de sociale geschiedenis.
Sinds 1979 is het IISG een instituut van de KNAW. De (soms politiek gevoelige) collecties zijn eigendom van – of in bruikleen afgestaan aan – de onafhankelijke Stichting IISG.

Logo IISG