Slaaptherapie bij slapeloosheid effectiever dan medicijnen

22 december 2010

Patiënten die lijden aan slapeloosheid klagen vaak over de invloed van slapeloosheid op hun dagelijks functioneren. Functionele hersenscans laten zien dat hersengebieden die betrokken zijn bij cognitief functioneren verminderde activiteit vertonen. Patiënten blijken echter niet minder te presteren dan gezonde proefpersonen.

 Dit is aangetoond door onderzoekers van de groep 'Slaap en Cognitie' van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN-KNAW).

De studie is wereldwijd de eerste poging om stoornissen bij patiënten met slapeloosheid zichtbaar te maken met behulp van functionele hersenscans. De resultaten van het onderzoek verschijnen vandaag in Sleep, het blad van de American Academy of Sleep Medicine.

Ellemarije Altena van het NIN is verrast door de onderzoeksresultaten: 'We hebben ontdekt dat patiënten die lijden aan slapeloosheid zelfs beter presteren dan gezonde proefpersonen, maar dat hun hersenactiviteit minder is. De problemen die patiënten in hun dagelijks leven tegenkomen komen dus niet tot uitdrukking in hun prestaties maar in verminderde hersenactiviteit. Er is door de functionele hersenscans een verstoring van normaal functioneren zichtbaar gemaakt.'

De onderzoekers van het NIN hebben ook aangetoond dat patiënten met slapeloosheid baat hebben bij slaaptherapie die niet is gebaseerd op medicijnen, maar op een combinatie van lichaamsbeweging, lichtbehandelingen, cognitieve gedragstherapie en manipulaties met lichaamstemperatuur. De slaap van patiënten verbeterde en deze verbetering ging samen met een normalisatie van hersenactiviteit.

De onderzoeksresultaten betekenen een internationale doorbraak in de toepassingsmogelijkheden van functionele hersenscans. Zij bieden nieuwe mogelijkheden voor het vaststellen van de invloed van slapeloosheid op dagelijks functioneren en voor het ontwikkelen van een effectieve therapie om de slaap te verbeteren.

Het artikel is gepubliceerd in Sleep 2008; 31 (9).

Voor meer informatie:
Gertske Kuiper,
Afdeling Communicatie KNAW
tel. 020 551 0863, mob. 06 14191624

Ellemarije Altena,
NIN-KNAW
tel. 020 5665500