Social History Shop breidt uit met fotoreproducties Ben van Meerendonk

18 januari 2011

Social History Shop, de webwinkel van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), breidt uit met foto’s van de gelauwerde Amsterdamse persfotograaf Ben van Meerendonk (1913-2008).

Vele beroemdheden poseerden voor zijn lens, maar Van Meerendonk maakte geen onderscheid tussen bekende en onbekende mensen.  Van een verleidelijke Jayne Mansfield, op tafel poserend bij de Telegraafredactie, tot Willy Alberti die thuis de afwas doet, van een Brigitte Bardot look-a-like verkiezing tot een Jordanese moeder die haar kinderen op straat in bad doet en van een rustieke afbeelding van de Amsterdamse grachten tot een foto van een ontspoorde tram in het water. Van Meerendonk was bekend om zijn uiteenlopende fotografie. Het aanbod van de Social History Shop weerspiegelt dit.

Van Meerendonk werkte van 1945 tot 1969 met zijn 'Algemeen Hollands Fotopersbureau' voor verschillende media als De Waarheid, Het Parool, Het Vrije Volk, De Tijd, Trouw en De Telegraaf. Hij was de mede-oprichter en organisator van World Press Photo en won drie keer de Zilveren Camera.

De aangeboden fotoreproducties vormen een selectie uit de uit ca. 70.000 negatieven  bestaande collectie van Van Meerendonk die het IISG beheert.  De fotoreproducties kosten 39,95 euro per stuk en worden op fotopapier afgedrukt in het formaat 50 x 60 cm. Reproducties van vierkante negatieven worden in het formaat 50 x 50 cm afgedrukt.

Bezoek Jayne Mansfield aan de Telegraaf. Amsterdam 1957. Foto Ben van Meerendonk - collectie IISG

 

Verkeersongeval Tram lijn 4. Amsterdam 1950. Foto Ben van Meerendonk - collectie IISG