Persbericht NIOO-KNAW

Spinnen winnen fotofinish van pissebedden

3 december 2021

De surprise voor Wereldbodemdag, ieder jaar op 5 december, vormen ditmaal de spinachtigen. Zij verrassen vriend en vijand door de landelijke Bodemdieren Top 3 van 2021 aan te voeren. In 86% van de tuinen, parken en schoolpleinen vonden de enthousiaste deelnemers aan de Bodemdierendagen deze dieren. De pissebedden zijn voor de 2e keer achter elkaar afgetroefd en eindigen op 85%, gevolgd door de winnaars van vorig jaar – de regenwormen – met 82%.

Het is vaker een nek-aan-nek race bij de Bodemdierendagen, maar dit jaar is het wel heel close. “De verschillen tussen de spinnen, pissebedden en regenwormen zijn nu inderdaad zeer klein,” stelt bodemonderzoeker Ron de Goede van Wageningen UR. Hij rekende alle bodemdieren-waarnemingen door en hield uiteindelijk maar een verschil van een paar tuinen over voor deze soorten. “Elk jaar scoren deze drie diergroepen hoog. Ze worden in het grootste deel van de tuinen gesignaleerd. Dat is niet voor alle groepen zo. Bij miljoenpoten bijvoorbeeld is dat maar in ongeveer 50% van de tuinen. De kans op een miljoenpoot is wel (13%) groter in de toptuinen.”

Erop of eronder

Het thema van 2021 was ‘Erop of eronder’. Dat namen de spinnen letterlijk. Niet alleen door op de hoogste plek van het erepodium te klimmen. Ook doordat ze op de hoogstgelegen plekken de all-time recordlijst aanvoeren: op de balkons en groene daken. Op groene daken valt het verder trouwens wat tegen met de diversiteit aan bodemleven. 

Voor de zevende keer organiseerden het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en het Centrum voor Bodemecologie de Bodemdierendagen. Het jaarlijkse citizen science-project over het belangrijke maar onderbelichte leven in de bodem. Ze doen dat met hulp van onderzoekers van Wageningen University & Research en de Vrije Universiteit Amsterdam, plus een groeiend aantal partners.

Lees het volledige persbericht op de website van het NIOO-KNAW.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO)

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO - KNAW) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het NIOO doet ecologisch onderzoek in de zee, op het land en in het zoete water. Daarbij onderzoekt het hoe levende wezens met elkaar en met hun omgeving omgaan. Voor het stimuleren van biodiversiteit en duurzaamheid in natuur en maatschappij maakt het NIOO gebruik van een wereldwijd netwerk van wetenschappers, beleidsmakers, natuurbeheerders en andere stakeholders.

Logo NIOO