NWO-Spinozapremies bij de KNAW

16 juni 2017

Alexander van Oudenaarden, directeur van het Hubrecht Instituut van de KNAW is een van de vier wetenschappers die dit jaar de Spinozapremies ontvangen. Ook twee andere KNAW-leden, Eveline Crone en Albert Heck krijgen een Spinozapremie van NWO. Het is de grootste wetenschappelijke premie in Nederland: de laureaten krijgen elk 2,5 miljoen euro te besteden aan wetenschappelijk onderzoek.

v.l.n.r. Alexander van Oudenaarden, Eveline Crone en Albert Heck. Bron: NWO, fotograaf: Ivar Pel

Alexander van Oudenaarden, algemeen directeur en groepsleider bij het Hubrecht Instituut (KNAW) en verbonden aan de Universiteit Utrecht, is een internationale pionier in het nieuwe vakgebied single-cell biology. Hij doet onderzoek naar de manier waarop cellen in levende wezens netwerken van genen en eiwitten gebruiken om zich te ontwikkelen tot verschillende typen cellen, met hun specifieke eigenschappen en functies. 

Eveline Crone, hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Leiden, heeft als een van de eersten ter wereld pubers, hun levenswijze en de neurologische processen in hun hersenen systematisch door de jaren heen gevolgd. Op dit gebied is ze een internationale opinieleider.

Albert Heck, hoogleraar scheikunde en farmaceutische wetenschappen van de Universiteit Utrecht, leverde een grote bijdrage aan de wereldwijde doorbraak van het systematisch in kaart brengen van alle eiwitten in menselijke cellen en hun biologische functies met behulp van massaspectrometrie.  

De vierde laureaat is Michel Orrit, die als hoogleraar aan de Universiteit Leiden onderzoek doet naar fysische en chemische processen in levende materie en draagt bij aan het opsporen van de oorzaak van ingrijpende ziektes als alzheimer en ebola. 

NWO-Spinozapremie

De NWO-Spinozapremie is een eerbewijs en vooral ook een stimulans voor verder onderzoek. NWO kent de Spinozapremies jaarlijks toe aan maximaal vier in Nederland werkzame onderzoekers die naar internationale maatstaven tot de allerbesten van hun vakgebied behoren. Inclusief de nieuwe laureaten kent Nederland nu 85 Spinozalaureaten.

Lees het volledige bericht over de toekenning van de NWO-Spinozapremies op de website van NWO.