Staatssecretaris Sander Dekker reikt Academische Jaarprijs uit aan Team Shamoun-Baranes

24 oktober 2013

In de Winkel van Sinkel in Utrecht heeft Team Shamoun Baranes met ‘Vogel het uit’ van Universiteit van Amsterdam woensdagavond de Academische Jaarprijs 2013 in ontvangst genomen.


Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) Sander Dekker reikte de prijs van 100.000 euro uit aan Judy Shamoun-Baranes, teamcaptain van het winnende team. De NWQ Publieksprijs was voor Team Steenbergen van Universiteit Twente. Voor de finale van de achtste editie van de Academische Jaarprijs waren drie teams genomineerd.
 
De Academische Jaarprijs wordt sinds 2005 toegekend aan het team met het beste plan om wetenschappelijk onderzoek onder de aandacht van een groot publiek te brengen. De inschrijving startte in januari dit jaar en in juni werden de drie finalisten door de jury geselecteerd.

Winnaar hoofdprijs

De 100.000 euro van de Academische Jaarprijs gebruikt team Shamoun-Baranes om hun project ‘Vogel het uit’ te financieren. “Het is echt fantastisch om deze prijs te winnen. We hebben er heel hard voor gewerkt en we hebben veel zin om te beginnen. Met het geld gaan we meteen aan de slag om onze app en onze website op te bouwen zodat mensen kunnen meewerken aan ons onderzoek”, aldus teamcaptain Judy Shamoun-Baranes.

NWQ Publieksprijs

De NWQ Publieksprijs werd gewonnen door Team Steenbergen van Universiteit Twente. De winnaar van de NWQ Publieksprijs krijgt de mogelijkheid een vraag te bedenken voor de Nederlandse Wetenschaps Quiz 2013, die rond de kerst dit jaar zal worden uitgezonden. Op de website wetenschap24.nl/publieksprijs kon de afgelopen weken gestemd worden op de drie finalisten. In totaal hebben ruim 5.500 mensen hun stem uitgebracht. Diederik Jekel reikte de NWQ publieksprijs uit.
 
Tijdens de finaledag op 23 oktober verzorgden de drie finalisten presentaties voor de juryleden Frans Snik (winnaar Academische Jaarprijs 2012, Universiteit Leiden), Isolde Hallensleben (programmamaker en presentator), Jelle Reumer (directeur, Natuurhistorisch Museum Rotterdam), Juliette Walma van der Molen (hoogleraar, Universiteit Twente) en juryvoorzitter Paul Schnabel (voormalig directeur Sociaal Cultureel Planbureau). De teams van Leyden Academy, Universiteit Twente en Universiteit Amsterdam lichtten hun plannen toe ten overstaan van het publiek en beantwoordden vragen van de jury. De achtste editie van de Academische Jaarprijs kwam, naast de bijdragen van NWO, KNAW en NRC Carrière mede tot stand dankzij mediapartners VPRO en NTR en sponsoren SNS REAAL Fonds, Unilever, Gemeente Utrecht, SURFnet en DDK.