Persbericht NIOD-KNAW

Stad in oorlog - Amsterdam 1940-1945 in foto's

16 februari 2017

Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, een instituut van de KNAW, heeft niet eerder gepubliceerde foto’s aan het licht gebracht die een indringend beeld geven van Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze foto's worden tentoongesteld van 17 februari tot 14 mei 2017 in het Stadsarchief Amsterdam.

Stad in Oorlog, Amsterdam 1940-1945 in foto’s biedt een nieuw perspectief op Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel foto’s uit de oorlogsjaren zijn bewaard gebleven bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en het Stadsarchief Amsterdam.

Intensieve foto-research door NIOD-onderzoekers René Kok en Erik Somers heeft nu niet eerder gepubliceerde foto’s aan het licht gebracht die een indringend beeld geven van Amsterdam en de Amsterdammers in de jaren van oorlog en bezetting. Foto’s van pers en amateurs brengen onderdrukking, collaboratie en verzet, vervolging en aspecten van het alledaagse leven uitgebreid in beeld. 

Stad in oorlog

Tentoonstelling Stadsarchief Amsterdam

De tentoonstelling is te zien in de Centrale Hal van het Stadsarchief Amsterdam van 17 februari t/m 14 mei 2017. Toegang is gratis.
 

Over het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies KNAW

Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies uniek als wetenschappelijk onafhankelijk en tegelijkertijd sterk maatschappelijk georiënteerd instituut. De expertise van het NIOD ligt bij de verspreiding van kennis over de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust en genocide. Naast wetenschappelijk onderzoek biedt het NIOD een inhoudelijk sterke en intensieve dienstverlening. Zowel professionals als particulieren kunnen bij het NIOD terecht voor informatie of het raadplegen van de uitgebreide collectie. Het NIOD is een instituut van de KNAW.

Logo NIOD