Stamcel maakt huid en repareert wonden

12 maart 2010

Een stamcel die huid, haarfollikels en talgkliertjes maakt, en daarnaast in staat is wonden te repareren. Onderzoekers van het Hubrecht Instituut beschrijven deze stamcel vandaag in het tijdschrift 'Science'. Met deze kennis kunnen in de toekomst huidtransplantaties verbeteren. Het Hubrecht Instituut is een onderzoeksinstituut van de KNAW dat samenwerkt met het UMC Utrecht.

Cellen met het eiwit Lgr6 aan hun oppervlak staan aan de basis van alle weefsels die in de opperhuid te vinden zijn: haarzakjes, talgklieren en de opperhuid zelf. Onderzoekers van het Hubrecht Instituut laten dat zien via slimme kleuringsexperimenten met muizencellen. Deze stamcellen blijken bovendien diepe huidwonden te kunnen repareren. Het is voor het eerst dat cellen opgespoord zijn die de complete opperhuid kunnen maken. De cellen zitten bovendien op een andere plaats dan gedacht werd.

De resultaten beloven huidtransplantaties te verbeteren. Via deze huidstamcellen is het denkbaar in het laboratorium lichaamseigen huidweefsel op te kweken 'met alles erop en eraan' en dat te transplanteren op beschadigde huid. Weliswaar zijn de experimenten uitgevoerd met stamcellen van muizen, maar de resultaten zijn ook van toepassing op mensen omdat de betrokken eiwitten en cellen volledig vergelijkbaar zijn.

Eerder ontdekten Hans Clevers en collega's dat Lgr5-stamcellen kunnen uitgroeien tot darmweefsel (nieuwsbericht) en dat ze betrokken zijn bij de vorming van darmtumoren (nieuwsbericht). Ook zijn de cellen in staat maagweefsel te vormen (nieuwsbericht). Deze resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Cell Stem Cell en twee maal in Nature.

Hugo Snippert is eerste auteur van het Science-artikel dat op 12 maart verschijnt, prof. dr. Hans Clevers begeleidde het onderzoek. Het Hubrecht Instituut is een onderzoeksinstituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en is verbonden met het UMC Utrecht.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u terecht bij het secretariaat van Interne en Externe Communicatie van het UMC Utrecht, telefoon 088 7557483 of e-mail press@umcutrecht.nl; buiten kantoortijden telefoon 088 7555555.

Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht)

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht is één van de grootste publieke zorginstellingen van Nederland. Met bijna 10.000 mensen wordt voortdurend gebouwd aan goede zorg met als bouwstenen kennis en mensen. Het UMC Utrecht wil een internationaal toonaangevend universitair medisch centrum zijn waarin kennis over gezondheid, ziekte en zorg wordt gemaakt, getoetst, gedeeld en toegepast.UMC Utrecht maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra (UMC's) in Nederland.

Hubrecht Instituut

Het Hubrecht Instituut is een onderzoeksinstituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en voert onderzoek uit op het gebied van de ontwikkelingsbiologie. Sinds begin 2008 werken het Hubrecht Instituut en het UMC Utrecht samen, waarvan prof. dr. Clevers wetenschappelijk directeur is.

KNAW

Als forum, geweten en stem van de wetenschap bevordert de KNAW de kwaliteit en de belangen van de wetenschap en zet zij zich in voor een optimale bijdrage van de Nederlandse wetenschap aan de culturele, sociale en economische ontwikkeling van de samenleving. De KNAW-instituten verrichten fundamenteel en fudamenteel-strategisch onderzoek op de gebieden levenswetenschappen en geestes- en sociale wetenschappen.