Tentoonstelling 'Schoonheid in de wetenschap'

16 februari 2011

Speelt bij fundamenteel wetenschappelijk onderzoek ook esthetica een rol? Vanaf 12 februari is in Museum Boijmans Van Beuningen een tentoonstelling te zien waarin de schoonheid van de wetenschap centraal staat.

Wetenschap is een zoektocht, aan de hand van verifieerbare feiten, naar nieuwe kennis van de werkelijkheid. Kunst schept zijn eigen werkelijkheid en roept daarmee bij de toeschouwer emotie en vaak een gevoel van schoonheid op.

Uit tien vakgebieden in de natuurwetenschappen selecteerde samensteller Hans Galjaard (lid van de KNAW, emeritus hoogleraar humane genetica aan de Erasmus Universiteit Rotterdam) een unieke collectie van beelden en filmpjes die tegelijk realistisch en verbluffend zijn. De verzameling is ingedeeld in tien thema’s, die verwijzen naar fysica, chemie, geologie, bacteriën, eencelligen in water, schimmels, planten, celbiologie en voortplanting van mensen en tot slot de astronomie. Er worden o.a. foto's van schimmels en bacterien getoond die zijn gemaakt door medewerkers van het KNAW-instituut Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS). 

De collectie is tot en met 5 juni 2011 te zien in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

Ontkieming schimmelsporen, foto: Jan Dijksterhuis, CBS_KNAW, UtrechtOntkieming schimmelsporen. Foto: Jan Dijksterhuis - Centraalbureau voor Schimmelcultures KNAW Utrecht