Terugblik webinar: Avond van de A.M. Turing Award

18 februari 2021

Op 17 februari vond het webinar 'Avond van de A.M. Turing Award: over computer graphics en animatiefilms' plaats. Hieronder vindt u een samenvatting van het webinar en heeft u de gelegenheid om het terug te kijken.

Toen in de jaren tachtig de eerste computer gegenereerde 3D-beelden in films te zien waren, werd deze vorm van animatie nog als valsspelen gezien, aldus Elmar Eisemann. Dit veranderde toen zo’n tien jaar later Toy Story verscheen, de eerste volledig computergeanimeerde film.

Eisemann laat in zijn lezing zien hoe een ‘polygon soup’ van driehoekjes en vierhoekjes uitgroeit tot een geanimeerd vogeltje. Dit is mogelijk door de technieken die Ed Catmull en Pat Hanrahan, winnaars van de A.M. Turing Award 2019, sinds de jaren zeventig hebben ontwikkeld en die, zo vertelt Jack van Wijk, tot op de dag van vandaag nog steeds worden gebruikt. In bijvoorbeeld smartphones, maar ook in medische visualisaties. Jacco Bikker laat tot slot zien hoe een computertechnicus door met algoritmes fotonen te simuleren, een fotorealistisch beeld kan creëren. 

Lees meer over de sprekers in het agenda-item. 

Terugkijken